Brčko

Grupa “Transparentno” organizirala uličnu akciju u Brčkom

Danas su aktivisti Grupe “Za transparentno finansiranje neprofitnih organizacija iz budžeta Brčko distrikta” na Gradskom trgu organizovali uličnu akciju na kojoj su promotivnim letcima i razgovorom, građane upoznali o svojim aktivnostima i postignutim rezultatima u dosadašnjem toku kampanje.

Grupa “Za transparentno finansiranje neprofitnih organizacija iz budžeta Brčko distrikta” je krajem prošle godine izrazila nezadovoljstvo zato što prethodni saziv skupštine ponovo, kao i svih prethodnih godina svog mandata, nije na vrijeme do kraja kalendarske godine za narednu fiskalnu godinu usvojio budžet, već Odluku o privremenom finansiranju za period 01.01. do 31.03.2021. godine.

Odluku o budžetu za narednu godinu, koja je na dnevnom redu sutrašnje sjednice Skupštine Brčko distrikta, Grupa će analizirati u nastavku svojih aktivnosti, i nalaze objaviti sa Analizom raspodjele sredstava za neprofitne organizacije iz budžeta Brčko distrikta za prvi kvartal tekuće godine. Ciljano smo današnju Uličnu akciju sa Info štandom organizovali upravo pred tu sjednicu, kako bi ukazali da posebnu pažnju dajemo budžetiranju i pozicioniranju NVO u budžetu sa akcentom da je od primarne važnosti da sredstva namjenjena NVO ubuduće dobijaju samo one neprofitne organizacije koje sprovode projekte i rade na dobrobit građana Brčko distrikta. A, ne kao što je to po pravilu bilo do sada, da se dijele stranački podobnim i zarad ostvarivanja interesa određenih povlaštenih grupa.

Ono na što i ovaj puta skrećemo pažnju je neophodnost aktivnijeg učešća u izradi podzakonskih akata na novousvojene Zakone o budžetu i Zakona o udruženjima i fondacijama, na čemu će i prema dostavljenoj Inicijativi prema Skupštini i Vladi BD insistirati.

“Grupa će nastaviti sa aktivnostima započetim u prošloj godini, dosljedno ćemo insistirati na uključivanju predstavnika civilnog društva u izradu podzakonskih akata za ta dva Zakona, kao i u radu komisija kada se bude odlučivao o načinu raspodjele i trošenja budžetskih sredstava namjenjenih neprofitnim organizacijama iz budžeta Brčko distrikta” – izjava je člana Grupe Damira Radenkovića iz Omladinskog centra “Vermont”.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button