RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

I dalje se stabilizira stanje na poplavljenim područjima

Vlada Distrikta razmatrala je aktualnu situaciju u svezi s stanjem na poplavljenim područjima u Brčko Distriktu BiH te je usvojila Informaciju o stanju u svezi s poplavama koja obuhvata razdoblje od 17. travnja i koja će biti proslijeđena na skupštinsko razmatranje. Trenutno se radi na ponovnom aktiviranju crpne stanice Đurići. Predstojnik Odjela za javnu sigurnost Uroš Vojnović kazao je da je sigurnosna situacija na području Brčko Distrikta BiH zadovoljavajuća i sukladno tomu se poduzimaju sve potrebne mjere da se takvo stanje održi i u narednom razdoblju.

280514 UROS

“Voda se povukla sa cestovne komunikacije između mjesne zajednice Krepšić I i Krepšić II. Ekipe na terenu će već danas kompletno očistiti te površine i okolni prostor, dok će ekipe JP „Ceste Brčko“i Odjela za javne poslove izvršiti sve pripremne radnje kako bi se pristupilo postavljanju pontonskog mosta na toj lokaciji”, rekao je Vojnović ističući da su faze u sanaciji poplava različite zavisno od povlačenja vode u pojedinim mjestima.

Na jučerašnjem sastanku organizacije Europskog povjerenstva u Sarajevu sa predstavnicima Svjetske banke, Ujedinjenih naroda, UNDP-a i relevantnih stručnjaka koji u svijetu rade na procjenama šteta, nazočio je u ime Distrikta ravnatelj Direkcije za financije Mato Lučić.

280514 MATO

“U ovakvim situacijama postoji unikatna shema procjene prema svjetskoj metodologiji. Stoga smo sve poduzeli da u tome participiramo na određen način kako bi ove štete eliminirali. Prioritet rješavanja šteta su prevashodno humanitarna pitanja, odnosno ljudi koji su ostali bez kuća i sredstava za život”, naglasio je Lučić. Obuhvat nastale štete mora se raditi u jednom ustanovljenom razdoblju, a to je 14.4. – 19.5.2014. godine. U ime Vlade Brčko Distrikta BiH  određen je tim koji će proći dvodnevnu obuku i u predviđenom roku do 16. lipnja provesti postupak procjene nastalih šteta.

 

IZVOR: VLADA BRČKO DISTRIKTA BIH

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.