RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Identitet se brani prosvjetom i kulturom

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić izjavio je Srni da će državljani Republike Srpske u Brčkom, 10. januara, na svečanoj akademiji obilježiti 30. rođendan Republike Srpske i 30 godina od obnavljanja rada Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” u ovom gradu.
“Pripadništvo Republici Srpskoj je dio našeg identiteta. Biti slobodan, podrazumijeva upravo slobodu izražavanja vlastitog identiteta a ne samo fizičku slobodu. Ako neko smatra da je krivično djelo biti Srbin i da zato treba da budemo sankcionisani, spreman sam na svaku vrstu sankcija”, poručio je Milić.

On je naglasio da svi narodi, uključujući i Srbe, imaju pravo na svoju posebnost, na svoj identitet.

“Ako Bošnjaci žele da obilježavaju 1. mart, iako taj datum u sebi nosi izuzetno negativne konotacije za srpski narod, jer je taj dan na Baščaršiji ubijen Srbin koji je izražavao svoj identitet, i jer je na taj dan održan referendum o nezavisnosti bez Srba, onda neka obilježavaju. Ako je to dio njihovog identiteta, nemam ništa protiv. Ali nemojte nama braniti da proslavljamo svoje praznike i izražavamo svoj identitet”, rekao je Milić.

On je naglasio da su do juče i pojedini politički predstavnici Bošnjaka i Hrvata, kao i zvaničnici OHR-a zajedno sa Srbima obilježavali Dan Republike Srpske.

“Šta se u međuvremenu desilo da je samo Srbima uskraćeno pravo na izražavanje identiteta nije mi jasno, ali je očigledno da smo se po pitanju prihvatanja prava drugome na njegovu posebnost, odnosno po pitanju tolerancije, vratili desetine godina unazad”, ocijenio je Milić.

On smatra da upravo osjećaj zajedništva, a što podrazumijeva i osjećaj slobode svakog kolektiviteta i pojedinca, predstavlja temelj svake države.

“Zato se s pravom postavlja pitanje ko u stvari podriva temelje BiH, da li Srbi koji žele da očuvaju svoj identitet i takvo pravo priznaju i ostalim narodima, ili oni koji nama uskraćuju pravo da se u takvoj BiH osjećamo slobodnim i kao svoji na svome”, rekao je Milić.

Milić, koji je i član Glavnog odbora SNSD-a, rekao je da nije slučajno što se istovremeno obilježava i godišnjica Srpske i godišnjica “Prosvjete” u Brčkom, jer se identitet Srba danas brani isključivo prosvjetom i kulturom.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Милић: Дан српског јединства, слободе и националне заставе биће обиљежен и у Брчко дистрикту

Radio Brčko

Поводом Међународног дана мира поруку упутио и градоначелник Синиша Милић

Дејана Крстић

Милић и Худе: Безбједносна ситуација у БиХ и Дистрикту није погоршана

Radio Brčko