RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Inspektorat Brčko distrikta nadzirat će rad gospodarskih subjekata kojima je dozvoljen rad

Krizni stožer za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta izdao je naredbu prema kojoj je od danas dozvoljen rad gospodarskim subjektima na području Distrikta koji se bave ugostiteljskom djelatnošću (kafići, restorani, slastičarne…), usluživanjem hrane i pića isključivo na otvorenim površinama (bašte) pod ograničenim uvjetima, gospodarskim subjektima koji se bave frizerskom djelatnošću i prodajom odjeće.

Donesenom naredbom propisane su mjere i uvjeti kojih su se navedene djelatnosti dužne pridržavati.

Između ostalog, moraju se pridržavati propisane distance od dva metra, obvezno je nošenje maski i rukavica te dezinfekcija prostora i osiguravanje dostatne količine dezinfekcijskih sredstava.

Glavni inspektor brčanskog Inspektorata Zoran Gajić rekao je kako su inspektori već započeli kontrolu poštivanja propisanih mjera.

„Naši inspektori upoznati su s naredbama Kriznog stožera. Za provjeru imamo veliki broj subjekata, a broj inspektora koji imamo za kontrolu je veoma mali. No nadam se da će se nakon svih ovih kontrola utvrditi, kao što je i dosad bilo, da će poslovni subjekti da se pridržavaju svih mjera i da ćemo poslovnu djelatnost obavljati onako kako je najbolje i najidealnije za sve nas“, kazao je Gajić.

Za pojedine pravne ili fizičke osobe koje se ne budu pridržavale naredbi izdanih od strane Kriznog stožera, propisane su i novčane kazne.

„Za ne pridržavanje mjera sankcije za fizička lica iznose od 50 do 500 KM, a za pravna lica kazne su preko 1.000 KM. Za nepoštivanje rješenja inspektora može se izreći kazna veća od 1.000 KM, a ukoliko neko krši uredbe iz Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i ugrozi nečije zdravlje, može se pokrenuti i krivični postupak“, ističe Gajić.

Gajić je dodao kako se nada da će se gospodarski subjekti, ali i korisnici pridržavati propisanih mjera te kako će na osnovu tog Krizni stožer donijeti odluku o otvaranju preostalih djelatnosti kako bi se život u Distriktu normalizirao.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Inspektorat Distrikta nastavlja s kontrolama ljetnih bašti

Sandra Živković

Додик: Америчке санкције су чиста егзекуција повријеђене и оронуле велесиле

Radio Brčko

Brčko: Inspekcija rada u prošloj godini izvršila 1.135 kontrola

Suvad Alagić