RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Inspektorat Brčko: Epidemiološka situacija pogoršana, nema novih restriktivnih mjera

S obzirom na pogoršanu situaciju u Brčko distriktu i povećanom broju izdatih potvrda o izolaciji, sanitarni inspektor Inspektorata Brčko distrikta BiH Alma Smajlović rekla je da je situacija trenutno pogoršana, ali da nema potrebe za uvođenjem novih restriktivnih mjera.

„U posljednjih deset dana izdato je oko 550 rješenja o izolaciji za pozitivna lica na COVID 19, te rješenja za ograničavanje kretanja za osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženim licima. Dnevno se izda u prosjeku oko 50 rješenja, a rješenja se izdaju u skladu sa posljednjom Odlukom Kriznog štaba“, rekla je Alma Smajlović sanitarni inspektor brčanskog Inspektorata

Prema podacima iz Inspektorata Brčko u posljednje vrijeme manje je rješenja za kontakte, jer prema naredbi Kriznog štaba osobe koje su vakcinisane ne podliježu obavezi izolacije.

Poznat je podatak da je sa današnjim danom aktivno zaraženih 363 slučaja, a u posljednja 24 sata je zabilježen jedan smrtni slučaj od posljedica zaraze od COVID-a 19. Iz inspektorata poručuju da nema potrebe za novim restriktivnim mjerama, ali savjetuju građanima da se pridržavaju opštih preporučenih higijenskih mjera kao što su održavanje na distanci na mjestima gdje je povećan broj okupljenih lica, da se po potrebi nosi zaštitna maska i da se redovno dezinfikuju ruke i predmeti opшte upotrebe.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.