Brčko

Ismet Dedeić: Vratiti gradski identitet Brčkom

Zavod za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH formiran je radi izrade strategija društveno-ekonomskog razvoja, te sačinjavanja prostorno-planske dokumentacije, a što uključuje infrastrukturne i javne objekte. Ključni razlog formiranja Zavoda je činjenica da se, u trenutnoj administraciji Distrikta, niti jedan uposlenik ne bavi planiranjem niti učinkom istog, kao i to da je u minulih 19 godina, više od 15 miliona maraka izdvojeno za segment planiranja, te da je 177 ustanova uglavnom izvan Brčkog radilo planove koji, nerijetko nisu uopšte odgovarali stanju na terenu, jer su sačinjavani, a da se nije ni došlo u Distrikt, a kamo li da takvi projekati imaju osjećaj za specifičnosti samog grada i ovog prostora.

Ismet Dedeić

„Brčko, zbog navedenog, arhitektonski gubi svoj identitet. Grad poprima neke druge konture, jer niču građevinske strukture raznih oblika i sadržaja. Obično je to grubi arhitektonski plan koji  predviđa da se na parceli od 300 kvadrata, pravi zgrada od 1.000 kvadrata stambenog prostora bez garaža, bez parking prostora, bez biciklističkih staza i zelenih površina“, kaže direktor Zavoda Ismet Dedeić.

Činjenica je takođe da 40 posto domaćinstava u Distriktu, još uvijek nema kvalitetno i uredno napajanje vodom, već da se koriste bunarevi čiji kvalitet se gotovo i ne analizira. Zbog promjene ovakvog stanja, a u pravcu politike, te planskog projektovanja i razvoja Brčkog, bilo je neophodno formiranje Zavoda.

„Iduće sedmice biće raspisan tender za iznajmljivanje prostora u kojem će Zavod djelovati. Najizglednije je da se smjestimo u kompleksu JP Luka. Inače, paralelno sa opremanjem prostora, startovaće i proces upošljavanja, koji će u prvoj fazi, a što podrazumijeva kraj ove godine, obuhvatiti petnaest stalno zaposlenih i šest pripravnika“, rekao je Dedić, dodavši da će, tokom naredne godine, kada Zavod bude djelovao u punom kapacitetu, biti zaposleno 32 radnika”, rekao je Dedeić.

O tome, da je kao penzioner, na mjestu direktora Zavoda, Ismet Dedeić naglašava da je za ovu poziciju bilo važno znanje i iskustvo koje on svakako posjeduje, te da je rukovodeći primjerice „Laserom“ ili „Lukom“ uvijek davao šansu mladim i stučnim licima, a što će činiti i nadalje.

„Direktor nije biran da bi trčao na olimpijadi. Odlučujuće je bilo znanje i stručnost koje posjedujem. Na kraju krajeva, bio je raspoisan Javni poziv za viđenje značaja i uloge Zavoda, na koji se mogao prijaviti svako ko se osjećao sposobnim za ovaj posao. Inače, moj projekat je ocijenjen najboljim“, zaključio je Ismet Dedeić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Čitajte takođe
Close
Back to top button