RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Iz PCR kabineta do sada izašlo oko 100 uzoraka

Nakon probnog rada od nekoliko dana, PCR kabinet u Brčkom, odnosno labaratorija za testiranje na COVID 19, zvanično je puštena u rad.

Šef Pododjela za javno zdravstvo Anđa Nikolić, istakla je da je kapacitet labaratorije u jednom ciklusu 40 testova.

„Kad se ekipa uhoda onda će to biti dva puta dnevno. Konsultanti koji su kabinet pustili u rad još uvijek rade sa ekipom koju čine mikrobiolog, laborant i dvoje ljudi od kojih jedan radi po ugovoru o djelu, a jedan volonterski. S tim da moram reći da, ukoliko Skupština ne usvoji novi Organizacioni plan Pododjeljenja za javno zdravstvo, odnosno ukoliko ne zaposlimo ove mlade ljude, nećemo moći izdržati niti ćemo moći zakonski raditi u jednoj ovakvoj labaratoriji“, pojasnila je Nikolić.

 

Uz nabavku PCR aparata dobijeno je 1.000 testova, do sada je izašlo oko 100 uzoraka, s tim da je pokrenuta procedura nabavke još 2.000 testova.

„To smo rezervisali i na lageru je tako da neće biti nestašice. Ukoliko procedura i ne bude sprovedena uzećemo testove na revers i radićemo nesmetano. Međutim, ponavljam da je ključno da za COVID labaratoriju moramo imati obučen kadar, spreman za jedan ovako visokosofisticiran rad“, istakla je Nikolić.

Još je dodala da se uzorci za testiranje na COVID 19 uzimaju u Domu zdravlja u febrilnoj ambulanti, i sve što se uzme do 11 sati se dostavlja u labaratoriju, gdje budu završeni do naveče.

Ovom prilikom je podsjetila na najnovije smjernice Svjetske zdravstve organizacije, odnosno da se sve pozitivne osobe na COVID retestiraju nakon 12 do 13 dana.

„Ukoliko su negativni, ipak još tri naredna dana moraju ostati u samoizolaciji. A ako su pozitivni samoizolacija se produžava na još sedam dana, pa se ponovo radi testiranje, poslije kojeg ukoliko je osoba negativna ostaje u izolaciji opet još tri dana. Imali smo i slučaj, a što je rijetko, da je osoba i nakon drugog retestiranja bila pozitivna, tako da još jednom apelujem na sve koji su pozitivni i u izolaciji da ne krše pravila i da ne dovode u opasnost i sebe i ljude oko sebe, pogotovo starije životne dobi“, rekla je.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

У РС-у инфекција коронавирусом потврђена код 102 особе, 14 преминуло

Radio Brčko

Amerika prestigla Kinu: postala država s najviše zaraženih koronavirusom

Sandra Živković

U BiH stiže 50.000 kineskih vakcina, od toga Brčko distriktu 1.000 doza

Radio Brčko