RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Iz proračuna Distrikta 20 milijuna maraka za liječenje pacijenata

Stanovnici Distrikta se osim u zdravstvenim ustanovama Distrikta, mogu liječiti i u klinikama izvan Brčkog, po proceduri upućivanja pacijenata na liječnički, odnosno prijedlog konzilija, koji daje preporuku Fondu zdravstvenog osiguranja, a koji izdaje rješenje za upućivanje osiguranika na daljnje liječenje.

Anto Domic

Dogradonačelnik Brčko distrikta Anto Domić podsjetio je da se iz proračuna izdvaja dodatnih 20 milijuna maraka za liječenje pacijenata u Javno zdravstvenoj ustanovi Brčko, te u klinikama BiH i u susjednim zemljama. Osim toga, sredstva iz proračuna se namjenski izdvajaju i za teže bolesti, od kojih je prošle godine izdvojeno preko 600 tisuća maraka za transplantaciju organa.

Da bi se osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja mogli liječiti vani, preduvjet je potpisan ugovor s klinikama. Troškove liječenja pokriva Fond, koji ostvaruje prihode po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje, ali i kroz dotacije iz proračuna, kojim se financira liječenje osoba sa Zavoda za zapošljavanje, socijalno ugroženih osoba, ratnih vojnih invalida, civilnih žrtava rata i dr.

Podsjetimo, prije nekoliko godina u Distriktu je uvedeno i pravo na zdravstvenu zaštitu osobama preko 60 godina koje nemaju zdravstveno osiguranje, tako da su praktički svi ljudi u Brčkom u prilici da ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

АДХД: Хиперактивност и мањак пажње који захтијевају лијечење

Radio Brčko

Novogodišnja emisija Radija Brčko – Razgovor s dogradonačelnikom Antom Domićem

Sandra Živković

Početkom novembra u Brčkom dvodnevna konferencija “Dani zdravstva”

Mirsad Arnautović