RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Izmjenama zakona rješava se pitanje akreditacije visokoškolskih ustanova

Izmjenom Zakona o visokom obrazovanju Brčko distrikta osigurana je njegova usklađenost s Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju BiH, kojom se omogućava veća kontrola nad radom visokoškolskih ustanova.

Siniša Bilić

„Čekali smo ovaj zakon, koji će pomoći Distriktu da situacija s pravnog aspekta bude jasnija. Akreditacije ukazuju da visokoškolske ustanove udovoljavaju standardima. Sve akreditacije su rađene po starim europskim standardima. Godine 2015. u Jeremenu na ministarskoj konferenciji su usvojene i od Bosne i Hercegovine prihvaćene smjernice, odnosno standardi u visokom obrazovanju, koje bi se morale implementirati da bi se mogle produžavati akreditacije. Sad smo u problemu sa starim pitanjem. Da su te smjernice implementirane na vrijeme i prihvaćene od Agencije za razvoj znanosti i kvalitetu visokog obrazovanja BiH, onda ne bi bilo problema u oblasti visokog obrazovanja”, pojasnio je Siniša Bilić, dekan Fakulteta za menadžment Internacionalnog univerziteta Brčko, te dodao da bi dosadašnji rok valjanost akreditacije, u slučaju zadovoljavanja uvjeta, trebao biti produžen.

Nedeljko Stanković

Vršilac dužnosti rektora Europskog univerziteta Brčko distrikta prof.dr. Nedeljko Stanković pozdravlja usvojeni zaključak retroaktivnosti na polju priznavanja diploma, te izmjenu zakona kojom je definirano što je nadležnost inspektora, a što upravnog nadzora. On se dotaknuo i akreditacije visokoškolske ustanove, čija se validnost u susjedstvu ispituje kroz program.

“Kod nas akreditacija važi četiri godine, odnosno uslovna dvije godine. U Srbiji, naprimjer, akreditacija važi sedam godina. Tamo se otišlo korak dalje, jer se radi akreditacija programa na način da se angažuju dva nezavisna recenzenta. Ako su njihova mišljenja ista, Komisija akredituje taj program. Ukoliko su njihova mišljenja različita, angažuje se treći recenzent. Kod nas se još uvijek radi akreditacija institucije”, pojasnio je prof. Stanković.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.