RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Poziv poreskim obveznicima u BiH da se registruju za elektronske usluge

Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ poziva sve poreske i akcizne obveznike u BiH da što prije podnesu zahtjev za registraciju za korišćenje elektronskih usluga, prije svega elektronsko podnošenje PDV i akciznih prijava.

Iz Uprave naglašavaju da će od početka 2019. godine svi poreski obveznici morati isključivo elektronskim putem podnositi PDV i akcizne prijave, te da neće postojati mogućnost dostavljanja prijava u papirnom obliku.

“S obzirom na činjenicu da je ostalo još samo pet mjeseci da se svi poreski obveznici registruju za elektoronsko podnošnje PDV-a i akciznih prijava, pozivamo ih da što prije podnesu zahtjev za registraciju putem e-portala UIO na linku https://e-porezi.uino.gov.ba:4443/ “, saopšteno je iz UIO.

Iz Uprave podsjećaju da se do kraja jula za elektronsku komunikaciju sa UIO BiH registrovalo 10.000 poreskih obveznika, te da je ostalo da se registruje još oko 40.000.

“Zato pozivamo sve one obveznike koji još nisu izvršili registraciju da to urade što prije, kako ne bi došli u situaciju da od početka 2019. godine ne mogu podnositi svoje PDV i akcizne prijave i tako uđu u prekršaj”, napominju iz UIO.

Iz UIO dodaju da će korišćenjem elektronskih usluga svi poreski obveznici moći na jednostavniji i efikasniji način koristiti prava i izvršavati obaveze po osnovu indirektnih poreza.

U svakom trenutku imaće pristup svojim podacima na e-portalu, prije svega, podacima koji se vode u Jedinstvenom registru obveznika indirektnih poreza, podacima sa poreske kartice, tako da će moći da vide sve svoje proknjižene poreske prijave, uplate i druge podatke.

Izvor: www.srna.rs

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.