RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Izravne štete od poplava u distriktu Brčko 50 milijuna

Štete koje su nastale poplavom koja je još u toku , okvirno iznose 50 milijuna.Riječ je o izravnim štetama u svim oblastima, kazao je Mato Lučić direktor Direkcije za financije distrikta Brčko BiH

On je kazao da su izravne štete u oblasti infrastrukture , obiteljskih i stambenih zgrada , poljoprivrede i gospodarstva , dok su neizravne štete mnogo veće.

„Večeras kao predstavnik Vlade Brčko distrikta idem na jedan jako bitan sastanak na poziv europske komisije , gdje će doći ljudi iz svjetske banke kako bi se odredio način riješavanja ovog pitanja“ istakao je Lučić.

Svjetska, odnosno europsko povjerenstvo želi da uspostavi jedan poznati sustav kako bi se pomoglo stanovništvi i općinama kao i distriktu Brčko koji je obuhvaćen poplavama.

Lučić je naveo da će trebati i nekoliko mjeseci , određenim gospodarskim subjektima kao i poljoprivredi da se vrati u normalne tokove. , dok na jedinstveni račun u zadnje vrijeme pristiže manje novca od neizravnih poreza , što je proizvod nemogućnosti protoka roba i usluga koje se oporezuju PDV-om , Carinom i tako dalje.

Vlada distrikta Brčko je otvorila dva računa ,devizni račun i račun u našoj valuti , gdje su počele uplate, naveo je još Mato Lučić.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.