RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Izviđači Brčko: Otvoren Prvi novogodišnji turnir u streljaštvu

U Brčkom je danas počeo Prvi novogodišnji turnir u streljaštvu u organizaciji Izviđača Brčko distrikta BiH i pod pokroviteljstvom predsjednika Skupštine Brčko distrikta BiH Siniše Milića. Ovom aktivnošću započinje obilježavanje jubileja – 100. godina od osnivanja prve izviđačke jedinice u Brčkom.

Organizacija i održavanje ovog turnira je prva aktivnost brčanskih Izviđača u ovoj godini i upriličena je povodom obilježavanja velikog jubileja a to je 100 godina od osnivanja prve organizacije izviđača u Brčkom.

Ivan Klašnić, načelnik izviđača u Brčkom ističe da je ovo dobra prilika da se izviđači druže, ali i da razvijaju svoja stečena znanja i vještine jer je streljaštvo jedna od standardnih disciplina.

Foto: Mirsad Arnautović

“Na turniru će učestvovati oko 60 takmičara podijeljenih u dvije starosne grupe gdje će najuspješnima nakon dva dana takmičenje biti uručeni i prigodni pehari”, istakao je Klašnić.

Pokrovitelj ovog turnira je Siniša Milić predsjednik Skupštine Brčko distrikta koji je turnir svečano otvorio i učesnicima poželio mnogo takmičarske sreće-

“Zadovoljstvo mi je biti dio ove cijele priče jer brčanski Izviđači obilježavaju stotinu godina postojanja i nadam se da će i ovaj turnir koji se ove godine održava po prvi put, narednih godina postati tradicionalan. Izviđači u  Brčkom na ovaj način dobijaju svoj prostor i uslove za dalji rad jer kad nešto traje stotinu godina onda je to sigurno dokaz kvaliteta i rada i ja mogu samo da im poželim da traju još najmanje stotinu godina”, naglasio je  predsjednik Milić.

Siniša Milić Ivan Klašnić Foto: Mirsad Arnautović

Dušan Pejić dugogodišnji član Izviđača Brčko distrikta je istakao da je mnogo razloga zašto se mladi trebaju pridružiti ovoj organizaciji.

“Preporučio bi svima da dođu zato što je ovo prije svega dobra i zdrava organizacija, koja se dosta  bazira na učenje i boravak u prirodi i promovišemo zdrav život. A ovaj turnir će nam svakako dobro doći jer smo zbog  pandemije prošle godine bili uskraćeni za većinu aktivnosti koje smo inače planirali da radimo u sklopu svog redovnog rada”, dodao je Dušan Pejić

Foto: Mirsad Arnautović

Ove 2022. godine će biti tačno stotinu godina od kako je u Brčkom osnovan prvi klub izviđača koji je za vijek postojanja ostavio neizbrisiv trag u životima više hiljada članova koji su proteklih generacija bili dio ove posebne organizacije koja prije svega okuplja mlade.

Smatra se da su neke od najvažnijih karakteristika učešća u izviđaštvu to što kao izviđači, djeca provode puno vremena u prirodi, što je jako bitno za njihov psihofizički razvoj, te se socijališu sa drugom djecom, što je veliki uspjeh u današnje doba u kojem dominira  tehnologija.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Честитка предсједника и потпредсједника Скупштине поводом православног Божића

Radio Brčko

Милић и Худе: Безбједносна ситуација у БиХ и Дистрикту није погоршана

Radio Brčko

Zastupnici brčanske Skupštine na sastanku razjasnili sve nedoumice u vezi sa Poslovnikom o sopstvenom radu

Admir Kadrić