RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Jedinica specijalne policije Brčko distrikta obučena po najsuvremenijim svjetskim standardima

Jedinica specijalne policije Brčko distrikta specifična je organizaciona jedinica, horizontalno sarađuje sa drugim jedinicama Policije Brčko distrikta, sa drugim policijskim agencijama u BiH, a po vertikali direktno je podređena zajmeniku šefa brčanske Policije.

Komandant Jedinice specijalne policije Brčko distrikta Slađan Šarić gostujući danas u programu uživo Radija Brčko napomenuo je da ova Jedinica neposredno učestvuju u vršenju poslova i zadataka zaštite ličnosti i bezbjednosti građana, zaštite objekata i drugih dobara u slučaju opšte opasnosti ili kada je javni red i mir narušen u većem obimu, te u slučajevima terorističkog i drugog nasilnog djelovanja u vidu oružane pobune.

Jedinica je angažirana i kod sprječavanja krivičnih djela, obezbjeđenja javnih skupova, razrješenju otmica, talačkih situacija i drugo.

„U svom radu Jedinica specijalne policije Brčko distrikta koristi stečene specijalne vještine, elemente specijalne policijske taktike sa savremenim materijalno-tehničkim sredstvima i opremom, te vrši druge zadatke koji su van domena drugih policijskih službenika, a po nalogu zamjenika i šefa brčanske Policije“, pojasnio je Šarić i dodao da jedinica po naredbi Suda Brčko distrikta i Suda BiH na prostoru Distrita Jedinica učestvuje aktivno, samostalno ili kao ispomoć drugim policijskim jedinicama.

Govoreći o aktivnostima Jedinice specijalne policije tokom ove godine, Šarić je pomenuo akciju kodnog naziva „Klanac“ gdje se radilo o organiziranom kriminalu vezanom za narkotike, kada je slobode lišeno nekoliko lica.

Šarić je još kazao da Jednica ima stalne obuke i usavršavanja po uzoru na najsavremenije evropske i svjetske policijske standarde. Obuke koje se izvode na prostoru Brčko distrikta vrše priznati svjetski policijski stručnjaci.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

„Preporod“ tokom ljeta planira niz kulturnih sadržaja

Brčko: Niz aktivnosti povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Radio Brčko

Brčko: “Vermont” organizuje niz aktivnosti za djecu Dnevnog centra povodom “Dječije sedmice”

Radio Brčko