RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Pedagoška institucija tokom ove godine provela niz aktivnosti

Tokom ove godine, prema riječima direktor Pedagoške institucije i savjetnika za standarde i ocjenjivanje Ivane Krezić, urađena je analiza postojećih nastavnih planova i programa za osnovno i srednje obrazovanje, ali i analiza u dijelu standarda i normativa. Pravovremeno, a u skladu sa zakonom, donesen je i Program stručnog usavršavanja.

Ivana Krezić

„U fazi smo pripremnih radnji za realizaciju sedam seminara za različite ciljne skupine nastavnika i stručnih saradnika tijekom zimskog raspusta“, dodala je.

Krezić je naglasila da su doneseni i nastavni planovi za dva smjera u Gimnaziji, te da su dobrim dijelom završene aktivnosti na izradi nastavnih planova i programa za vjeronauke. Istakla je i da su započeli stručno-pedagoški nadzor, i da se nada da će uskoro biti usvojen i Pravilnik o stručno-pedagoškom nadzoru, koji će precizirati vrste ovog nadzora i instrumentarije gdje bi škole i predškolska ustanova mogle samoevaluirati svoj rad i prije nadzora.

Podsjetila je da stručno-pedagoški nadzor ne donosi ocjenu, već utvrđuje činjenično satnje i daje preporuke pedagoške naravi.

„Ubuduće bi trebalo raditi na samom Pravilniku za stručno ocjenjivanje naših nastavnika i stručnih suradnika u nastavi. Nadamo se da će i taj segment zaživjeti, a koji ne ovisi u značajnoj mjeri o Pedagoškoj instituciji jer smo mi sastavni dio Odjela za obrazovanje. Za takve aktivnosti su predviđena značajna finansijska sredstva. Iz razgovora sa voditeljem Odjela za obrazovanje gospodinom Senadom Osmanovićem stekla sam dojam da imamo njegovo razumjevanje i da će se u narednom razdoblju naći mogućnosti da zaživi i stručno ocjenjivanje“, kazale je Krezić.

Kako je još rekla, tokom zimskog raspusta, stručni savjetnici Pedagoške institucije zajedno sa članovima aktiva osnovnih škola pokušat će donijeti i prijedloge najboljih udžbenika za nabavku i upotrebu u obrazovno-odgojnom sistemu Distrikta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Vijeće mladih aktivno provodi niz aktivnosti

Sanita Jerković Ibrahimović

Brčanska Policija preduzela sve aktivnosti na obezbjeđenju obilježavanja 1. marta Dana nezavisnosti BiH

Radio Brčko

Brčanski Crveni križ postavio šator s toplim napitcima i sendvičima za osobe koje čekaju ispred COVID ambulante

Sandra Živković