RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

JP “Luka Brčko” za 11 mjeseci ostvarila prihode oko 80 posto

Finansijski plan poslovanja Javnog preduzeća „Luka Brčko“ za ovu godinu bio je oko 2 miliona i 200.000 KM prihoda, a njegova trenutna realizacija iznosi oko 80 posto. Nadležni očekuju da će stabilizacijom vodostaja rijeke Save i realizacijom već ugovorenih poslova finansijski plan Luke za ovu godinu ipak biti ostvaren.

Direktor Javnog poduzeća „Luka Brčko“ Perica Josić za Radio Brčko kazao je da su trenutni negativni finansijski pokazatelji u poslovanju nastali zbog višemjesečnog niskog vodostaja Save i rata u Ukrajini koji je omeo pretovar značajnih količina čelika iz Rusije. On je naveo da je prvi od četiri terminala u Luci, biznis-pretovar sa svega 30 posto participirao u ukupnoj dobiti u ovoj godini.

„S druge strane unatoč prilikama na koje nismo mogli utjecati Luka Brčko je pretovarila određene količine uglja i žitarica. Ono što je bilo dobro za Luku Brčko u 2022. godini je porast prihoda od zakupnina“, napomenuo je Josić.

Perica Josić

Govoreći o trećoj fazi revitalizacije Luke Brčko Josić je napomenuo da ona podrazumijeva rekonstrukciju pruge i izgradnju pristupne ceste što teče dobrom dinamikom i ako zima i ove godine bude blaga izvođači mogu nastaviti sa svojim radovima. On je dodao da je treća faza na terenu započela 3.8. ove godine, a rok za njen završetak je 16 mjeseci.

Josić je rekao da je vodostaj save dobar, Sava je plovna, te da očekuje u narednih 15 dana dolazak roba za pretovar iz Konstance i iznio mišljenje da će finasijski plan za ovu godinu, ipak biti realiziran.

„Javno poduzeće Luka Brčko finansijski je stabilno, sve obveze u dijelu izmirenja plaća, doprinosa i poslovanja sa našim komintetima, redovno se izmiruju i nemamo ni jednu jedinu marku zaduženja“, zaključio je direktor Josić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.