RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Kako se ljekari u Brčkom bore s pandemijom: Pobijedili smo rat, pa ćemo i koronu

Pobijedili smo rat, pa ćemo i koronavirus, poručuju medicinski radnici iz Brčkog, koji se već godinu dana bore s pandemijom. Snagu su usmjerili na pacijenate, a inficirani virusom za Klix.ba su iz bolničkih kreveta ispričali svoja životna iskustva.

Nešto više od 30 posto kapaciteta Zdravstvenog centra u Brčkom pretvoreno je u COVID bolnice i Respiratorni centar, u kojima se liječe osobe inficirane koronavirusom. Kontinuirana medicinska pomoć im se pruža, zbog čega je veliki broj zaposlenika angažiran u posebno izolovanim jedinicama.

Iako umorni od borbe koja traje već godinu dana, brčanski ljekari i medicinski tehničari poručuju da će se izboriti sa pošasti 21. vijeka. Građanima ulijevaju nadu uz poruku da, ako su mogli pobijediti rat, moći će kao heroji izaći i iz ove pandemije.

Džemila Rešidović iz Gornjeg Rahića hospitalizirana je u jednoj od COVID bolnica Zdravstvenog centra u Brčkom. Iako vidno iscrpljena od borbe s opakim virusom, smogla je snage za razgovor sa novinarima, koji su ušli u crvenu COVID zonu.

“Teško mi je toliko bilo da sam mislila da neću ovo preboljeti, ali su me za tri dana podigli. Osjećam se bolje, zahvaljujući svima onima koji ovdje rade i bore se. Najteže mi je bilo ostaviti djecu kod kuće, a što je i mužu veoma teško palo. Ali, hvala Bogu sada je bolje”, kaže nam kroz suze Rešidović.

Koračajući kroz pregrađene hodnike, kojima pohode medicinski radnici u posebnoj zaštitnoj opremi, dolazimo do bolesničke sobe u kojoj se nalazi Brčak Nijad Salihović. Pozitivan nalaz na koronavirus dobio je 9. marta ove godine, a na bolničkom liječenju je od prošle srijede. Kako nam priča, povišena tjelesna temperatura predstavljala je prvu sumnju na infekciju i nažalost, na kraju se pokazala tačnom.

“Osim temperature koju nisam mogao spustiti, problem sam imao i sa glavoboljom, a na kraju sam počeo teško disati te su me uputili u bolnicu gdje se i danas nalazim. Želio bih se zahvaliti svom osoblju koje nas pazi i liječi jer su elan i profesionalizam, s kojim to rade, na veoma visokom nivou. Kamo sreće da su i na ostalim odjeljenjima ovako vrenosni”, kaže nam Salihović.

Iako proces oporavka ovog prosvjetnog radnika protiče prilično sporo, danas se osjeća znatno bolje nego prije prijema u COVID bolnicu. Kroz naš razgovor svim čitateljima uputio je i snažnu poruku.

“Ljudi, čuvajte se! Ovo je toliko zlo i s njime se ništa ne može porediti”, poručio je Salihović.

Tri zgrade Zdravstvenog centra u Brčkom pretvorene su u COVID bolnice i Respiratorni centar. U njima se u ovom trenutku nalazi 49 pacijenata s dokazanom infekcijom, uz četiri suspektne osobe, koje su u posebnom odjeljenju.

Kliničke slike zaraženih su različite i kreću se od srednje do potpuno teške, a koja je manifestovana kod šest osoba. Jedan pacijent je na invazivnom respiratoru, dva su na neinvazivnom uređaju za vještačko disanje, dok su tri na visokim protocima kisika.

“Ova bolnica raspolaže sa 305 kreveta, a mi smo izvršili brojne reorganizacije, kako bismo osigurali nesmetano pružanje usluge osobama koje zahtijevaju hospitalizaciju. Naši optimalni kapaciteti za COVID pacijente su do 110 kreveta, a ukoliko bi nas nužda natjerala, mogli bismo polovinu ukupnih kapaciteta staviti u funkciju”, kaže Nihad Šibonjić, direktor Zdravstvenog centra u Brčkom.

Borba s COVID-om zahtijeva veliki angažman ljudskih i materijalnih resursa, a umorne ljekare i ostalo medicinsko osoblje u Brčkom nastoje zamijeniti mlađe kolege koje se angažuju sa evidencija zavoda za zapošljavanje.

“Kada je riječ o anesteziolozima i pulmolozima, koji su izuzetno važni u ovoj borbi, trenutno stanje je zadovoljavajuće, a ranije smo bili u situaciji da je veliki broj njih bio zaražen. Na kraju smo se reorganizacijama uspjeli izboriti sa tim problemom, a uveliko nam pomaže i angažman novog osoblja”, ističe Šibonjić, naglasivši da sa nešto manjim kapacitetom od uobičajenog pružaju i ostale usluge pacijentima koji nisu zaraženi.

Treći talas koronavirusa sa sobom je uz britanski soj donio tendenciju porasta zaraženih te hospitaliziranih pacijenata, a ono što ljekare u Brčkom zabrinjava je sve veći broj mladih koji imaju izraženije kliničke slike.

“Taj soj se na vrlo jednostavan način prenosi i imamo stanja u kojima su cijele porodice smještene u bolnicu, što dodatno govori o njegovoj težini. Kada je riječ o liječenju, ono se sada odvija kao i u mjesecima ranije. S druge strane, imamo sasvim dovoljno zaštitne opreme i lijekova, ranije smo u potpunosti razveli centralni kisik, uz dobijanje cisterne koja omogućava njegovu nesmetanu isporuku”, nastavlja Šibonjić.

Potvrđeni slučajevi reinfekcije u Brčkom do danas nisu zabilježeni, ali je posebno izražen postcovid sindrom. Upravo za ove pacijente je formirano odjeljenje u koje se hospitaliziraju, a njihove kliničke slike se uglavnom manifestuju otežanim disanjem, malaksalošću i brzim zamaranjem.

Prvi slučaj zaraze koronavirusom u Brčkom je zabilježen 20. marta prošle godine i od tada do danas infekcija je detektovana kod 3.998 osoba. Uspješno se oporavilo njih 3.182, dok je nažalost preminulo 188.

Cjelokupnom sistemu zdravstvene zaštite poseban problem predstavlja nedostatak adekvatnog prostora u kojem bi se pravovremeno u potpunosti odgovorilo velikom pritisku pacijenata. Kako nam je potvrđeno, kroz COVID i trijažnu ambulantu dnevno prođe okvirno 150 pacijenata kojima pomoć pruža od četiri do pet timova.

Iz Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta ističu da im se kao maloj lokalnoj zajednici izuzetno teško boriti s pandemijom, naglasivši da su ipak svojim dosadašnjim koracima uspjeli osigurati adekvatnu zaštitu za pacijente.

“Mi činimo sve što je u našoj moći kako bismo nesmetano prebrodili ovaj period i brojne aktivnosti smo poduzeli po tom pitanju. Između ostalog, za naše građane koji su pozitivni na koronavirus kao vid pomoći smo osigurali i finansijska sredstva za refundaciju troškova antibiotske i vitaminske terapije, koja je u liječenju COVID-a 19 izrazito skupa”, kaže šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta Sead Šadić.

Prema njegovim riječima, brčanski zdravstveni sistem će morati opstati, a u kojem obimu teško je sada procjenjivati.

“Kao lokalna zajednica na sve načine pokušavamo angažovati svakog zdravstvenog profesionalca koji je na birou. Pozivali smo biroe i i iz drugih općina, a također smo i mlade zdravstvene radnike slali na specijalizacije, što ćemo raditi i u narednom periodu”, nastavlja Šadić.

Za razliku od Federacije BiH i Republike Srpske, donacije u vidu vakcina Brčko distrikt do danas nije dobio, a kako bi svoje medicinske radnike zdravstveno obezbijedili, nadležni u ovom dijelu naše zemlje osigurali su im imunizaciju u susjednoj Srbiji. Kada je riječ o stanovništvu, vakcinacija do danas nije počela, kao ni u ostatku naše zemlje.

“Obraćali smo se svim veledrogerijama, ali s obzirom na to da smo mala lokalna zajednica, još uvijek niko od njih nije iskazao svoju zainteresiranost. Prema nama dostupnim informacijama, ove sedmice prve doze vakcine ćemo dobiti preko COVAX-a. Također, iz Predsjedništva BiH imamo obećanja da bismo dio vakcina mogli dobiti iz donacije Slovenije, a od Vlade FBiH smo zatražili da u kontigent koji ovaj bh. entitet nabavlja za svoje potrebe, bude uključen i Brčko distrikt. Za to imamo pozitivno mišljenje, bez pisanog akta”, dodaje Šadić.

Ekipa portala Klix.ba prošetala se brčanskim ulicama, a kako smo se mogli uvjeriti, većina građana se pridržava propisanih epidemioloških mjera. Naravno, postoji i manji dio onih koji ipak ne misle na svoje, ali i zdravlje najmilijih, zbog čega im nadležni kontinuirano upućuju apele, ali i izriču kaznene mjere.

Izvor: Klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Koronavirus u Brčkom: Registrovana tri nova slučaja zaraze, jedno lice preminulo

Radio Brčko

Nova 32 slučaja zaraze koronavirusom u BiH

Radio Brčko

Русија: Најмање двије недјеље прије вакцине не конзумирати алкохол

Radio Brčko