RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Камере, за шест дана, забиљежиле 147 прекршаја

Од стављања у функцију 1. маја ове године до сада савремени видео надзори на раскрсницама са уређајима који евидентирају пролазак кроз црвено свјетло на семафору и непоштовање хоризонталне саобраћајне сигнализације, забиљежили су 147 прекршаја.

Ово смо сазнали од Кенада Бајрића, замјеника шефа Саобраћајне полиције који је рекао да се 90 одсто ових прекршаја односи на пролазак кроз црвено свјетло на семафору.

Остали прекршаји се односе на непоштовање хоризонталне саобраћајне сигнализације односно на зауставне линије и хоризонталне уздужне линије које раздвајају саобраћајне траке у раскрсници.

Што се тиче ове друге врсте прекршаја, полиција санкционише само оне прекршаје који представљају грубо непоштовање зауставних линија, а самим тим ометање кретања и угрожавање пјешака и возила која долазе из супротног смјера.

„То практично значи да се санкционише онај возач који возилом пређе преко зауставне линије читавом дужином возила или чак и више, не прође кроз раскрсницу, а заустави се на пјешачком прелазу. Уређај није толико сензибилан да може регистровати сваки прекршај престројавања возила у сусједну саобраћајну траку преко пуне линије, али уколико се такав прекршај ипак забиљежи, возач ће бити санкционисан“, појаснио је Бајрић.

Према његовим ријечима, од извођача радова је тражено да се на свим семафорима гдје је могуће активира упозоравајуће зелено свјетло што тренутно није случај. На тај начин ће возачи на вријеме бити обавијештени на наступајуће жуто односно црвено свјетло како би се безбједно зауставили у раскрсници.

На питање да ли ће се због наглог проласка кроз жуто свјетло кажњавати возачи на раскрсницама на којима нема упозоравајућег зеленог свјетла, Бајрић је рекао да ће у почетном периоду толерисати такво кретање возила.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.