RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Киша добродошла пољопривреди

Киша која је синоћ пала добро је дошла пољопривредним културама посебно кукурузу, јер је суша и висока температура ваздуха последњих  дана пријетила умањењу  приноса не само у ратарству и  повртларству, него и воћарству.

Драго Новаковић, предсједник Удружења пољопривредника “Сава” Брезово Поље Село  каже да да су ратари забринути јер ће високе температуре негативно утицати на све пољопривредне културе, али се надају да ће ово мало кише које је пало опоравити биљке.

Он је навео да су прољећни усјеви кукуруза, соје и сунцокрета у фази недостатка влаге, што је примјетно на усјевима готово на свим типовима земљишта.

“Иако ратари за кукуруз кажу да се још држи , сигурно је да ће суша оставити одређене последице и на смањење пораста кукуруза. Принос је још рано прогнозирати”, рекао је Новаковић.

Када је у питању пшеница и она нагло зри и жетва пшенице већ помало креће.

„За сада се не може процијенити штета на пшеници. Она ће се знати након вршидбе и процјене квалитета зрна. А кукуруз до јесени, до ометања, има још времена да се опорави. Уколико би се наставила овака суша од кукуруза али и осталих култура не би било ништа“, сматра Новаковић.

Бахрија Рибић, предсједник Удружења “Савремени воћар” Шаторовићи каже да су плодови  воћа били у фази да не могу да налију одређену количину воде и пријетило је да почну опадати, али синоћна киша је то поправила и  род би  требао  бити у складу са очекиваним.Рибић сматра да суша неће утицати на приносе у воћарству, али наглашава да је највише штете нанио прољетни  мраз који је у котлинама уништио плодове, тако да тамо и нема воћа које је родило, али га зато има у брдима.Рибић каже да у Шаторовићима синоћ није било леда, али је било у Рашљанима, изнад Маоче и помало у Буквику.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.