RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Koja zanimanja su najtraženija u Brčko distriktu?

Prema statističkim podacima Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta, u zadnjih nekoliko godina vidljiv je trend smanjenja broja nezaposlenih, ali i pojačana potreba za radnicima zanatskih zvanja i zanimanja, te stručnjaka iz područja IT sektora.

Zaključno sa svibnjom, na evidenciji zavoda nalazilo se 6.788 osoba koje aktivno traže posao, dok je u isto vrijeme 8.900 osoba koje se nalaze na polupasivnoj listi, istaknuo je Admir Galijatović, šef Sektora za posredovanje pri zapošljavanju u brčanskom Zavodu za zapošljavanje.

On je kazao kako su prema podacima Zavoda u Brčkom najtraženiji radnici profila zavarivači, tesari, šivači, zidari, bravari te ugostiteljski radnici i operateri za unos podataka. Kada je riječ o visokom obrazovanju, najtraženija su zvanja vezana za IT sektor: IT inženjer i software inženjer, zatim inženjer elektrotehnike, građevinski inženjer, diplomirani farmaceut i doktor medicine.

Admir Galijatović, šef Sektora za posredovanje pri zapošljavanju

„Na osnovu podataka koje objavljuje Zavod, a prema broju objavljenih oglasa, evidentno je da je situacija sa suficitarnim i deficitarnim zanimanjima gotovo nepromijenjena već nekoliko godina“, ističe Galijatović.

Na aktivnoj evidenciji nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje najviše ima osoba sa srednjom stručnom spremom (oko 2.200), zatim kvalificiranih i nekvalificiranih radnika te preko 750 osoba sa visokom stručnom spremom.

Najzustupljeniji kadrovi su diplomirani ekonomisti i ekonomski tehničari, zatim diplomirani pravnici, profesori razredne nastave, inženjeri poljoprivrede, profesori kineziologije te mašinski tehničari, medicinske sestre, prometni tehničari i maturanti gimnazije koji nisu nastavili daljnje obrazovanje.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Obavještenje Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta

Radio Brčko

Брчко: Отворен Јавни позив за самозапошљавање у пољопривреди за 2022. годину

Anđelka Đurić

Brčko: Započele edukacije za osobe koje su se prijavile na Program samozapošljavanja u poljoprivredi za 2022. godinu

Gorana Antić