RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Колективним уговором уредити однос између радника и послодаваца

Синдикат Брчко дистрикта је Влади и послодавцима, прије мјесец дана, доставио нацрт Колективног уговора и у наредном периоду би се сви надлежни органи требало да изјасне о овом документу. Једно од таквих изјашњења би требало да, како смо сазнали, услиједи већ у четвртак на сједници Економско-социјалног вијећа кога чине чланови Синдиката, Владе и послодаваца дистрикта.

Илија Калајџић, секретар брчанског Синдиката наглашава важност доношења Колективног уговора у Брчком којим ће се дефинисати права и обавезе радника и истиче да су недостаци, који иду на директну штету радника, сада када тај уговор не постоји, веома велики.

„Недопустиво је да радници раде викендима, празницима и прековремено, а да им се тај рад не плаћа. Такође се више не може толерисати да се радницима са различитим школским спремама обрачунавају исте плате“, рекао је Калајџић.

У Удружењу послодаваца не оспоравају важност усвајања Колективног уговора, али приоритет дају Закону о раду Брчко дистрикта који би регулисао однос између радника и послодаваца.

Шевал Суљкановић, предсједник брчанског Удружења послодаваца каже да треба завршити процедуру у вези са Законом о раду Брчко дистрикта, ангажовати Инспекцију која ће контролисати његову примјену и партнерски израдити Колективни уговор како би се дошло до одређених рјешења у регулисању радних односа.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.