RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Konačko brdo; prepušteni sami sebi , čiste naplavine i mulje uz težak smrad

Povlačenjem vode u korito rijeke Brke na brčanskom Šetalištu i starom dijelu grada Konačko brdo , ostaje veliki sloj mulja i naplavina što je poplava donijela , u privatne kuće i poslovne objekte.

U tijeku je ispumpavanje vode i čisšćenje te denzificiranje terena, odakle se širi neprijatan miris.

Ako se ne pristupi hitnom čišćenju i denzificiranju postoji mogućnost širenja zaraze , jer u vodi , koje još ima i u lokalima i podrumima , ima i fekalija.

Vlasnica kuće na Šetalištu čiji je kompletan donji kat kuće bio pod vodom ,ističe da još nitko od nadležnih na to područje nije došao, te da im je poplava pričinila znatnu štetu , a postoji i bojazan od urušavanja gornjeg dijela kuće , jer je kuća građena davne 1947 godine.

Ona i njena obitelj , niti jednu noć od kada se poplava dogodila nisu u miru spavali .

Također vidno potreseni i uzmenireni vlasnici lokala i radnji na stepenicama , na dijelu Konačkog brda, juče i danas iznose stvari, čiste i denzificiraju, kako kažu svojim sredstvima ,a do sada ih nitko nije obišao.

Oni zahvaljuju ekipi austrijanaca koji danonoćno rade na ispumpavanju preostale vode iz toga dijela.

Za te vrijedne ljude nitko nije pitao od vlasti niti se pobrinuo , pa im mi iz zahvalnosti kupujemo vodu i hranu.

Vlasnica jednog lokala je od Vlade distrikta zatražila da im se omogući privremeno preseljenje na drugu lokaciju, kako bi mogli nastaviti raditi , dok se poplavljeni lokali u potpunosti ne osuše , a sigurno do tada će , kako kažu , proći bar mjesec dana .

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.