RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Koronavirus nije utjecao na smanjenje broja gospodarskih subjekata u Distriktu

Epidemija koronavirusa koja je zadesila i Brčko distrikt, nije izvršila značajan utjecaj na smanjenje broja registriranih pravnih osoba, poslovnih jedinica i samostalnih poduzetnika u Poreznoj upravi Distrikta, kao što je to bio slučaj prošle godine kada je uveden sustav fiskalizacije.

Prema podacima Porezne uprave Distrikta, ove godine je u Poreznoj upravi registriran 291 novi porezni obveznik, odnosno obrt ili poduzeće, dok je 189 subjekata deregistriralo svoj posao iz registara Suda i Porezne uprave. To je za Radio Brčko potvrdio ravnatelj Porezne uprave Miodrag Trifković, dodavši kako ove godine, za razliku od prošle, nema negativnog trenda u ovom području.

„Nemamo negativan trend zbog toga što je su Vlada i Skupština Distrikta svojim mjerama poduzela jako dobre aktivnosti i donijeli Zakon o ublažavanju posljedica od COVID-a, kojim su privrednim subjektima pomogli u pandemiji kada je određenom broju gospodarskih subjekata bio zabranjen rad u trajanju od dva mjeseca. Tom prilikom su takvim poduzetnicima izvršili plaćanje minimalnih bruto plaća za sve radnike i smatram da je to jako dobra mjera koja je utjecala na ovakve rezultate“, rekao je Trifković.

Miodrag Trifković

Kada je riječ o ukupnom utjecaju na gospodarske tijekove u Distriktu, na platežnu moć i likvidnost, Trifković ističe kako je tu epidemija uzela svoj danak.

„Svakako je znatno utjecalo, a mi to osjetimo prema zahtjevima gospodarskih subjekata koji se podnose Poreznoj upravi da im se smanje akontacije, jer je smanjen i obujam poslova. Kupovna moć je drastično pala, što vidimo kroz poslovanje trgovinskih radnji, uslužnih, ugostiteljskih i drugih djelatnosti gdje su prihodi znatno umanjeni u odnosu na isto razdoblje prošle godine“, dodao je Trifković.

Stoga, ističe Trifković, Porezna uprava u ovoj godini, bez obzira na pozitivan trend u smislu registracije, ipak očekuje pad prihoda za tridesetak posto.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Velika Britanija odobrila vakcinu “Fajzer-Bionteh”

Radio Brčko

COVID 19: Presjek stanja za 17.4.2020. godine u Brčkom

Radio Brčko

Brčko: Registrirano 29 novih slučajeva zaraze virusom korona

Radio Brčko