RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Крепшић поплављен – чека се повлачење воде

Пробијањем насипа у Копаницама што је прексиноћ учинила Сава значајан дио села на западу Брчко дистрикта налази се у новом воденом окружењу, које је само прије неколико дана пријетило да поплави све куће, али и остатак објеката у овим насељима.

Након што се ријека Тиња вратила у своје корито и тек што су крепшићки, вучиловљански, горички и лаништански домаћини почели да санирају штете од помахнитале Тиње, савски насип у Копаницама је попустио ? и савска бујица је похрилила плавећи тек засијану   непрегледну посавску равницу.

На путној комуникацији између Крепшића и Лончара која је пресјечена на каналу код школе у Крепшићу, данас се окупио велики број становника овог и сусједних села који су дошли да се на лицу мјеста увјере каква је ситуација.

Перо Поовић, предсједник мјесне заједнице видно уморан од непроспаваних ноћи подсјећа да су становници Новог насеља у Крепшићу чији је он предводник, успјели да се на вријеме евакуишу.

„ Још прије три дана ми смо започели евакуацију становника, али и осталих материјалних добара и стоке.Знам да је преко 90 одсто тих добара спашено, али нажалост вода је продрла у све куће и направила непроцјењиву штету“ рекао је Поповић.

Он се захвалио представницима власти у Брчком који су веома често посјећивали овај крај и доносили потребну помоћ у храни и осталим намирницама.

„Дио становника овог насеља смјештен је у Сали брчанске гимназије, а већи дио је нашао смјештај код родбине“ рекао нам је Поповић.

Седамдесетдеветогодишњи Милан Лукић из Плазуља, човјек који је пензију зарадио у Аустрији, од самог почетка поплава налази се на услузи свим становницима Крепшића и Вучиловца. Ту је са приколицом да помогне у извлачењу ствари, али и живе стоке.

„ Памтим најмање 70 година, али оваквог зла није било синко, а мислим даније било ни у историји. Што се тиче пољопривредне производње мислим да је све пропало. Нисам могао да сједим кући већ сам дошао да помогнем мојим драгим комшијама које знам од најранијих дана. Они довуку чамцем до цесте, а ја преузмем и одвезем на сигурно.То што сам ја урадио сматрам тако нормалним да чак и не размишљам о томе. То тако треба, а тако треба да и држава ради. Стара пословица каже: Баци уз воду добићеш низ воду“ рекао нам је чика Милан Лукић.

Код српске православне цркве у Крепшићу стално дежурају припадници Полиције, као и ветеринарске службе. Док само ми боравили на овом мјесту, Крепшић су посјетили високи званичници Владе и Скупштине Брчко Дистрикта БиХ.

Помоћ су пружали и власници чамаца из рибарских удружења из Брчког који су омогућавали власницима кућа из овог насеља да повремено обиђу своје домове како би се увјерили у каквом су стању .

Вода је надирала по 5 центиметара на сат, а све очи присутних мјештана и оних који су из радозналости стигли до Крепшића биле су уперене према Сави очекујући да ће „хеликоптерска акција“ уродити плодом и зауставити продирање воде из Саве кроз насип.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.