RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Krizni stožer Brčko distrikta: Ograničenje kretanja od 22.00 sata

Zapovjednik Stožera za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta Bosne i Hercegovine donio je danas, na 91. sjednici Stožera, uzimajući u obzir negativan trend rasta broja zaraženih koronavirusom u Brčkom i prijedlog Kriznog stožera zdravstva, naredbu kojom je zabranjeno kretanje osobama na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u vremenskom razdoblju od 22.00 do 5.00 sati, u narednih 15 dana.

Rad ugostiteljskih objekata, sportskih kladionica, kockarnica i drugih priređivanja igara na sreću, kao i teretana, fitnes centara, škola sporta i rekreativne aktivnosti koje se obavljaju u zatvorenom prostoru ograničavaju se u vremenskom razdoblju do 21.00 sat u narednih 15 dana.

Zabranjeno je svako organizirano okupljanje s glazbom uživo, DJ-evima i slično.

Zadužuje se Ured gradonačelnika – Inspektorat da vrši pojačanu kontrolu poštovanja mjera i naredbi Stožera za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u ugostiteljskim objektima, a sve s ciljem sprječavanja širenja zaraze koronavirusa – COVID-19, te ukoliko se utvrdi nepoštovanje epidemioloških mjera u ugostiteljskom objektu istom onemogući daljnji rad do kraja radnog vremena tog radnog dana.

Na ovaj način mjere koje su važile u dane vikenda produžuju se na cijeli tjedan, počevši od danas.

Stožer za zaštitu i spašavanje donio je Procedure o načinu izvođenja nastave kod kuće za učenike iz osnovnih i srednjih škola koji su u izolaciji kako slijedi:

 

Ovom procedurom propisuje se način izvođenja nastave kod kuće za učenike osnovnih i srednjih škola Brčko distrikta BiH koji su u izolaciji i ne mogu pohađati nastavu u školi.

(1)       Nakon dostave rješenja o izolaciji učenika, razrednik o tome upoznaje ravnatelja škole i saziva Odjelno vijeće radi upoznavanja s novonastalom situacijom.

(2)       Nakon razmatranja rješenja, Odjelno vijeće sačinjava prijedlog načina izvođenja nastave kod kuće za učenike u izolaciji i dostavlja Nastavničkom vijeću na razmatranje i odobrenje.

(3)       Prijedlog Odjelnog vijeća sadržava: ime i prezime učenika, razred i odjel, stručno zvanje odnosno zanimanje, nastavne predmete s popisom nastavnih jedinica za koje će se dostavljati nastavni materijali za vrijeme trajanja izolacije određenom rješenjem o izolaciji te raspored dostavljanja nastavnih materijala za svaki nastavni predmet.

(4)       Odobrenje Nastavničkog vijeća dostavlja se Odjelu za obrazovanje na znanje.

 

Nakon odobrenja Nastavničkog vijeća, nastava za učenike koji su u izolaciji izvodi se na sljedeći način:

  1. a) Nastavne sadržaje iz nastavnog plana i programa s preciznim uputama i odgovarajućim nastavnim materijalima usklađene s mjesečnim planom rada priprema predmetni nastavnik i dostavlja razredniku;
  2. b) Način dostavljanja nastavnih materijala razrednik dogovara s učenikom, roditeljem odnosno skrbnikom;
  3. c) Razrednik dostavlja pripremljeni nastavni materijal učeniku odnosno roditelju odnosno skrbniku prema utvrđenom rasporedu dostavljanja i o tome vodi evidenciju u napomeni u razrednoj knjizi;
  4. d) Praćenje izvođenja nastave kod kuće za učenike u izolaciji vrši pedagog, a u školama koje nemaju pedagoga ravnatelj škole.

Realizirani nastavni sadržaji za cijeli razredni odjel u izolaciji se upisuju u razrednu knjigu prema važećem rasporedu sati, a sukladno evidenciji dostavljenih nastavnih materijala.

Usvojene procedure primjenjuju se od dana donošenja, odnosno od danas.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Island: Mjere možda potrebne narednih 15 godina

Radio Brčko

Појачане контроле поштовања епидемиолошких мјера у Брчком

Миљана Ђурђевић

U Republici Srpskoj od danas na snazi restriktivne mjere, zatvorene škole i tržni centri

Radio Brčko