RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Zavod za planiranje počinje raditi na utvrđivanju buduće trase autoputa kroz Distrikt

Nakon nekoliko mjeseci od zvaničnog početka rada, Zavod za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta je dobio prvi veliki posao kojim će se baviti u narednom periodu, a to je utvrđivanje trase kroz Distrikt, budućeg autoputa Beograd- Sarajevo. Ovaj Zavod bi tokom 2021. godine trebao raditi na još dva velika projekta.

„Utvrđivanje ove trase je veoma složen posao i tu je uloga Zavoda da predvidi najoptimalnije opcije o kojima će se nakon sprovodenih javnih i stručnih rasprava donijeti konačna odluka. Ja čvrsto vjerujem da ćemo uskoro sustići entitete u tim aktivnostima“ istakao je Ismet Dedeić, direktor ovog zavoda.

On naglašava da treba otvoreno razgovarati i o tome da projektovanje, izgradnju i upravljanje tim budućim autoputem kroz Distrikt treba prepustiti entitetima jer je u pitanju ogromna investicija gdje bi Brčko trebalo da bude stručni servis u smislu utvrđivanja trase i rješavanja imovinsko pravnih odnosa.

Zavod za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta bi u ovoj godini trebao da uradi i projektnu dokumentaciju za izradu novog mosta Brčko-Gunja preko rijeke Save te regulacioni plan za buduću Industrijsku zonu “Brka” čiji obuhvat iznosi 160 hektara zemljišta.

Dedeić je istakao da su neki bili skeptični što se tiče potrebe za uspostavom jednog ovakvog Zavoda, a njegova  uloga se ogleda u tome što je za potrebe izrade prostorno planske i projektne dokumentacije Brčko distrikt do sada angažovao 117 firmi iz BiH i inostranstva. Ubuduće bi sve ove poslove na sebe trebao preuzeti ovaj Zavod.

“I pored velikih ulaganja u ova dokumenta u prethodnom periodu, Brčko distrikt danas ima situaciju da je  centralni dio grada pokriven planskom dokumentacijom tek sa 30 posto, prigradski dio sa oko 20 posto, dok ruralni dio praktično nema prostorno planske dokumentacije”, dodao je Dedeić.

Program rada ovog Zavoda u 2021. godini bi se trebao naći pred poslanicima Skupštine Brčko distrikta na  narednom zasjedanju. Njime je planirano da Zavod osim pomenutih projekata radi i projekat buduće multipleks dvorane, projekat zbrinjavanja čvrstog otpada te druge infrastrukturne i komunalne projekte u urbanom i ruralnom dijelu Brčko distrikta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Urađeni i izloženi Regulacioni planovi za “Centar 1” i “Industrijsku zonu McGavern”

Mirsad Arnautović

Brčko: Zavod za planiranje i projektovanje narednog mjeseca počinje sa radom

Admir Kadrić

Брчко: Скупштина Дистрикта усвојила извјештаје Завода за планирање

Vladimir Matijević