RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Kršćani danas slave najveći blagdan – Uskrs

U katoličkim crkvama i domovima diljem BiH i svijeta danas se obilježava Uskrs, najveći kršćanski blagdan. Molitve, procesije, blagoslov tradicionalnih jela, bojenje jaja i darivanje samo se neki od uskršnjih običaja.

Prigodom Uskrsa razgovarali smo sa župnikom vlč. Damirom Ivanovićem, dekanom brčanskog Dekanata.

Uskrs zapravo simbolizira pobjedu života nad smrću, odnosno pobjedu ljubavi nad grijehom, što u biti predstvavlja suštinu kršćanske vjere. Ali, tom slavlju prethodi korizma – četrdesetodnevno odricanje od loših misli i djela. Možemo li uistinu biti bolji nakon tog razdoblja i ostati dosljedni moralnih načela?

Uskrsu prethodi vrijeme korizme u kojem vjernici kroz post, molitvu, odricanja, ali prvenstveno kroz bratsku ljubav, žele iznutra obnoviti sebe, svoj život, uskrsnuti u novi život. To je prilika kada preispitujemo svoj život i kada želimo ispraviti ono što nije dobro. Najboja slika je Isusov križni put, kroz koji čovjek proživljava i svoj put. Oko nas ponekad postoje tihi ljudi, koji svojom dobrotom zrače i na sitne načine žele ovaj svijet učiniti boljim.

Što znači korizma u svakodnevnom životu, odnosno robujemo li više običajima?

Velečasni Damir Ivanović

Korizma ne bi trebala biti samo običaj, nego ono što će nas iznutra zamijeniti. Ona treba biti plodonosna. Smisao posta nije odreći se recimo slatkiša ili alkohola, već da sve to na neki način znamo pretvoriti i primijeniti kasnije u svom životu. Punina posta nije samo suzdržavanje od hrane, nego odricanje od sebe i davanje tog dijela drugome. Ljudski život nas potiče da idemo korak naprijed i da želimo dobro jedni drugima. Isus nikoga nije razlikovao po nacionalnosti, nego je često puta znao istaći da stranci više vrijede od nas.

Blagdani su izričaji vjere, ali nerijetko se nakon njih vraćamo starim navikama.

U životu moramo sami sebe mijenjati. Nakon uskršnjeg vremena vraćamo se starim navikama, ali moramo imati snage da osjetimo radost uskrsnuća nakon svakidašnjeg života. Blagdani jesu izricaji vjere, ali one življene vjere. Svaka pomoć drugoj osobi je ta življena vjera. Zato ne bismo trebali zastati samo za vrijeme korizme. Sveta misa nas podsjeća da nam Uskrs treba biti svaki dan.

Običaji za Uskrs simboliziraju rađanje života, počevši od bojenja jaja, preko posvećenja tradicionalnih jela (pogača, sol, kruh, voda) do zajedničke trpeze i nadasve molitve. Jesmo li blizu tih običaja u realnom životu?

U posljednje vrijeme više je naglašen proces bojenja jaja, nego njegov smisao. Ovaj običaj oslikava rađanje novog života. Kao što je Krist izašao iz groba, tako pile izlazi iz ljuske jajeta, probija oklop kao što Isus probija tamu grijeha. Uz to je povezano izricanje unutarnje radosti. Samo ukrašavanje je izričaj kulture i običaja, ali i natjecanja. Svaka boja predstavlja ljudsku radost.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Italija uvodi opštu blokadu tokom Uskrsa za vikend

Radio Brčko

Kršćani danas slave najradosniji blagdan – Božić

Sandra Živković

Додик: Ускрс је прилика за подсјећање на фундаменаталне хришћанске вриједности

Radio Brčko