RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Lučić: Direkcija za finansije oročava sredstva jer ne postoji drugi način upravljanja finansijama u Distriktu

Direkcija za finansije Brčko distrikta BiH trenutno na računima ima 123 miliona 511 hiljada 799 maraka, od čega je 80 miliona oročeno na depozite u skoro svim bankama u Brčkom na period od 13 mjeseci.

A zbog isteka oročenja određenog dijela ovih sredstava  Direkcija je raspisala Javni poziv kojim traži banke u kojima će ih ponovo oročiti na isti vremenski period.

Direktor Direkcije za finansije Mato Lučić pojašnjava da Brčko distrikt oročava sredstva radi zarade od kamate, koje nema kada se ova sredstva nalaze neoročena na računima Centralne banke.

„Nekada je kamate bila tri do četiri posto, sada je 0,75 posto i na ovih 80 miliona opet imamo 600.000 maraka zarade. Nije dobra situacija da Brčko distrikt ima oročena sredstva ali ne postoji drugi način upravljanja finansijama u Distriktu. Postoje zahtjevi da se formira neka banka ali tvrdim da je to nemoguće. Uskoro od ovih 80 miliona ističe oročenje za 40 miliona i zato smo pokrenuli inicijativu da ta sredstva ponovo oročimo“, dodaje Lučić.

Najveći dio ovih sredstava, kako je dodao, proističe iz neizvršenog kapitalnog budžeta, odnosno trenutno se raspolaže sa oko 80 miliona maraka neizvršenog kapitalnog budžeta iz 2017. i 2018. godine.

Foto/Mojusk.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.