RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

MGP Brčko: Granični policajac uzeo mito i u BiH pustio tri osobe iz rizičnog područja

Pripadnik Granične policije BiH s inicijalima R.K. rođen 1963. godine, nastanjen u mjestu Gornji Brezik, u policijskoj akciji kodnog naziva “Virus” uhićen je rano jutros zbog kaznenog djela primanja dara i nezakonitog propuštanja građana iz inozemstva u BiH, a koji pritom isti nisu evidentirani ni u redovnoj ni vanrednoj proceduri i nisu upućeni na obveznu proceduru evidentiranja od strane sanitarnih inspektora povodom pandemije koronavirusa.

Prema riječima šefa Policije Brčko distrikta, Gorana Pisića, granični policajac je 16.03.2020. godine na graničnom prijelazu Brčko, u Bosnu i Hercegovinu propustio tri osobe inicijala A.I., A.A. i F.Z. koje su došle iz Austrije, a o navedenom je upoznato Tužilaštvo BiH i kriminalistička policija. Spomenute osobe pronađene su u mjestu Donji Zovik te je nad njima zbog pandemije i mjere opreza izvršeno saslušanje gdje je utvrđeno postojanje osnovane sumnje o počinjenju kaznenog djela. Na osnovu utvrđenih činjenica, identificiranim osobama izdano je rješenje sanitarne inspekcije.

Kod osumnjičenog policijskog službenika Granične policije BiH izvršen je pretres, kao i pretres službenih prostorija na Međunarodnom graničnom prijelazu Brčko koje je koristio osumnjičeni policijski službenik, a po naređenju tužitelja Tužiteljstva BiH, izvršene su i druge dodatne mjere i radnje u cilju prilkupljanja dokaza u akciji „Virus“.

Prema Pisićevim riječima, zbog osnovane sumnje na izvršenje krivičnog djela primanje dara i drugih oblika koristi, iz čl. 217 KZ BiH i drugih kaznenih djela iz oblasti korupcije i zloupotrebe službenog položaja, Policija Distrikta je Tužiteljstvu uputila izvješće o svim poduzetim mjerama i radnjama, a uhićeni policijski službenik je u tijeku sprovođenja u Tužilaštvo BiH, gdje će biti ispitan, nakon čega će Sudu BiH biti upućen na prijedlog za određivanje mjera pritvora.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Stacionirani radari zabilježili manji broj prometnih prekršaja u 2022. godini

Gorana Antić

Policija Brčko distrikta BiH lišila slobode dva lica zbog krivičnog djela “Trgovina ljudima“

Radio Brčko

Акцијa “Лула” у БиХ: Спријечен незаконит промет 230 килограма дувана

Radio Brčko