RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Policija Brčko distrikta BiH: Saopštenje povodom Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droga i nezakonitog prometa drogama

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 1987. godine proglasila 26. juni Međunarodnim danom borbe protiv zloupotrebe droga i nezakonitog prometa drogama s namjerom upozorenja globalne svjetske javnosti na rastući problem zloupotrebe opojnih droga i potrebe aktivnog uključivanja svih  za djelovanje u postizanju zajedničkog cilja i to međunarodno društvo slobodno od zloupotrebe droga.

Zloupotrebe opojnih droga, te bolesti ovisnosti o drogama kao njena posljedica pogađaju sve društvene slojeve, Ovisnost uništava pojedinca, kompletnu porodicu, te cijelu društvenu zajednicu i jedan je od vodećih uzroka bolesti i smrtnosti u svim zemljama svijeta, ali i raznih zdravstvenih i socijalnih problema današnjice.

Imajući u vidu navedeno Policija Brčko distrikta BiH je u oblasti planskih aktivnosti na suzbijanju organizovanog kriminaliteta i neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga u periodu od 2019. godine pa sve do kraja prvog kvartala 2022. godine samostalno i u saradnji s drugim policijskim agencijama provela ukupno 12 akcija kodnih naziva “Salzburg”, Mozaik”, “Cer”, “Plantaža”, Poligon”, “Nosač”, “Grof”,  “Klanac”, “Bronhi”, “Bjegunac”, “Omega” i “Meta”. U navedenom periodu protiv 158 lica su podnešeni izvještaji Tužilaštvu Brčko distrikta BiH zbog osnova sumnje da su počinili krivična djela “Organizovani kriminal”, “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga”, “Omogućavanje uživanja opojnih droga” i druga krivična djela.

S obzirom na važnost ove problematike PBD BiH i ove godine želi skrenuti pažnju javnosti na problem raširenosti zloupotrebe droga i važnosti zajedničkog djelovanja na suporotstavljanju ovom ozbiljnom problemu današnjice.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Policija BD održala radni sastanak s predstavnicima JP “Komunalno”, JP “Putevi”, Inspektorata Vlade BD BiH i Direkcije za finansije

Radio Brčko

Potpisan Memorandum o razumijevanju između brčanske Policije i FPN-a Univerziteta u Sarajevu

Radio Brčko

Policija Brčko distrikta BiH zahvaljuje građanima na saradnji i poziva da nastave sa ustupanjem informacija

Radio Brčko