RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Mjesne zajednice južnog dijela distrikta nakon poplava prepuštene same sebi

Situacija nakon povlačenja vode s poplavljenih područja u južnom dijela distrikta Brčko i dalje je teška. Mjesne zajednice koje su bile dijelom poplavljene, trenutačno se bore s muljem , problemima s vodom , ali i potrebitIm prehrambenim paketima za   ugroženo stanovništvu i izbjegle na to područje .

Predsjednik MZ Bijela Pavo Jurković kaže da  MZ Bijela  najveće probleme ima s nedostatkom pitke vode, jer voda iz mjesnog vodovoda, prema posljednjim analizama nije ni bakteriološki, a niti kemijski ispravna za piće.

On je istakao da je u tijeku jučerašnjeg dana na područje Bijele stigla jedna cisterna vode koja se zadržala samo sat vremena. Potreba za vodom je velika jer je i selo veliko, i da broji preko 600 kućanstva.Niti znaju hoće li, ni kada stići cisterna s vodom, ističe Jurković.

On je još kazao da će još koliko danas od Crvenog križa distrikta Brčko tražiti pomoć za ugrožene stanovnike naselja Cvijanovići.

Faruk Gaši predsjednik MZ Brka je istakao da u MZ Brka ima poplavama ugroženog domicilnog stanovništva, koji su poslani da preuzmu pomoć u Crveni križ Brčko , koji ih je vratio s obrazloženjem da oni nisu poplavljeni i da nemaju pravo na humanitarne pakete.   Gaši kaže da je u potpunosti razočaran i dodaje da je izgleda na snazi ona poznata „prošla voda prošlo sve“.

On kaže da su se sami organizirali, te da su njihova dva društva oformili dva punkta za prikupljanje pomoći za ljude u Brki , ali i za Gunju , Županju i  Vučilovac.

U MZ Brka je, kaže on,  smješteno 8 obiteljiu s područja Gunje, a čak je spašeno i prevezeno nekoliko goveda.

Mi ne očekujemo više ništa od predstvanika Crvenog križa/krsta  Brčko distrikta , naglasio je razočaran svime , Gaši.

U MZ Palanka se nalazi dvadeset i dvoje izbjeglih iz Gunje, navodi  predsjednik ove MZ Abdulah Đonlić.On ističe da je za sada situacija dobra,  i da će tek sada zatražiti pomoć , koja  se sastoje od nekoliko prehrambenih paketa za izbjeglo stanovništvo s područja Gunje u Republici Hrvatskoj..

Đonlić je izrazio želju da se još jednom izvrši analiza vode na području MZ Palanka.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.