BrčkoKultura

Monografija “Brčko u Bosni / BiH” predstavljena sinoć u gradskom Domu kulture

Nastavljajući aktivnosti kojima se ukazuje na značaj 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, brčanski Preporod sinoć je u velikoj sali gradskog Doma kulture upriličio promociju monografije „Brčko u Bosni / BiH” autora Brčaka magistra Muhameda Mujkića.

“U knjizi je obuhvaćen razvoj grada od njegovog nastanka 1548. godine pa do danas. Izuzeo sam, posljednja ratna dešavanja, jer nema objektivne istorijske distance od pedeset godina, da bi se i o tome moglo govoriti. U knjizi je pomenuto oko 1.000 imena uz tridesetak skica za portrete uglednih Brčaka u proteklih stotinu godina“ rekao je Muhamed Mujkić.

U monografi su tekstovi 46 autora u kojima se fokus ne stavlja samo na grad, nego i na ruralna područja Distrikta.

„Ovo je sigurno prvi korak ka pisanju još kvalitetnije monografije našeg grada,“ naglasio je Mujkić.

O knjizi su, pored autora, govorili Ekrem Avdić, publicista i novinar, te profesor dr. Asim Mujkić sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

„Na osnovu tekstova se može steći samosvijest u ovom gradu, koja je izuzetno važna.  Kroz ovu zbirku radova se isčitavaju vrlo kompleksni odnosi, koji su vladali u Brčkom kroz istoriju koja je bila veoma dinamična i turbulentna da zaista oslikava Bosnu u malom, “ naglasio je profesor Mujkić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button