RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Muzička škola Brčko obilježava 70 godina od osnivanja

Danas je u prostorijama Osnovne muzičke škole Brčko održan program obilježavanja 70 godina od osnivanja škole koja je kroz protekli period, pored odgojno-obrazovnog zadatka imala i ulogu da muzičku kulturu Brčkog podiže na mnogo veći nivo kroz koncerte učenika, profesora, te nastupima na brojnim takmičenjima međunarodnog karaktera.

Povodom predstojećeg jubileja 70 godina postojanja i uspješnog rada brčanske Osnovne muzičke škole, koji će biti obilježen u junu, danas je u prostorijama škole upriličen nastup međunarodno nagrađivanih učenika škole, a izvedene su kompozicije Baha, Šopena, Derbenka i drugih kompozitora klasične muzike.

Profesorica i voditeljica Odsjeka solo pjevanja Aleksandra Lizdek kazala je da je u svom proteklom devetogodišnjem radu pripremala i uspješno obrazovala čitav niz talentovanih i muzički odgojenih solo-izvođača klasične muzike iz Brčkog koji su kasnije pohađali muzičke akademije u drugim sredinama.

O značaju Muzičke škole Brčko, njenom osnivanju prije 70 godina, čije je sjedište tada bilo u današnjoj IV OŠ Brčko Distrikta (nekadašnja škola Tamara Begović) i aktivnostima koje slijede, stručnom, pedagoškom, ali i kulturnom značaju ove muzičke škole u Brčkom, prigodno obraćanje imao je Jasmin Hasić, direktor. Na šest odsjeka školu trenutno pohađa 200 učenika, koji postižu izvanredne rezultate na intenacionalnim takmičenjima i izvan BiH.

Događaj su svojim prisustvom uveličali predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Brčko Distrikta. Senad Osmanović, šef Odjela za obrazovanje istaknuo je da sama činjenica da Brčko 70 godina ima muzičku školu dovoljno govori o značaju i vrijednosti te institucije za Brčko Distrikt. On je najavio i pokretanje muzičkog smjera u novoj školskoj godini u okviru brčanske Gimnazije “Vaso Pelagić”, što je prvi korak u osnivanju Srednje muzičke škole u Brčkom.

U programu su nastupili učenici škole Ana Rogić, Kenan Čorbadžić, Zorana Vidović, Eleonora Božić, Milica Pelagić, Tarik Mujkić, Maja Jovanović, Asja Mislimović i “Kamerni sastav flauta”.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

1 komentar

Samir Mujkić 03.03.2020. - 16:59 at 16:59

Primjedba na dio članka u kojem se navode imena učesnika,jer je izostavljeno ime Tarik Mujkić ucenik 4. razreda na gitari, umjesto učenice Nejre Fazlović koja nije nastupila. Bilo bi lijepo da redakcija uvaži ovu napomenu.

Kometari su zaključani.