RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Na pomolu rješenje za obustavu rada brčanskih advokata

Proteklih dana intenzivirani su razgovori predstavnika Protesnog odbora advokata sa sjedištem u Brčko Distriktu BiH sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Brčko Distrikta BiH, a sve u cilju prekida obustave rada brčanskih advokata.

Advokat Mirko Simić, član Protesnog odbora advokata sa sjedištem u Brčkom smatra veoma važnim i bitnim za prestanak obustave rada brčanskih advokata.

Sastanak je održan u prostorijama Skupštine, te su dogovoreni konkretni koraci.  Advokati očekuju da će se ovo pitanje riješiti već na narednoj sjednici, koja je zakazana za polovinu septembra.

Simić očekuje da će na narednoj sjednici brčanske Skupštine doći do izmjena zakona,  a advokati izuzeti iz procesa fiskalizacije u Brčko Distriktu, kao što je to već slučaj sa advokatima u ostatku Bosne i Hercegovine. Na taj način bi došlo do ponovnog aktiviranja usluga brčanskih advokata što bi smanjilo gomilanje većeg broja sudskih predmeta.

On očekuje da bi rok od godinu dana nakon donošenja skupštinske odluke o izuzeću advokata iz sistema fiskalizacije u Brčkombi dovoljan da se ovaj cjelokupan postupak završi.

Podsjetimo, rad sudova i Tužilaštva u Brčkom otežan je nakon što su krajem aprila ove godine advokati zaustavili rad i zastupanje u postupcima pred sudovima i organima uprave zbog fiskalizacije.

Brčanski advokati  odluku o obustavljanju rada temelje na odlukama advokatskih komora entiteta i ističu da fiskalizacija ove djelatnosti ne postoji ni u većini evropskih zemalja.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Влада: По хитној процедури усвојене допуне Закона о фискалним системима

Дејана Крстић

FBiH: U naredni utorak protest poljoprivrednika zbog neusvajanja budžeta

Radio Brčko

Zenički rudari jutros nisu sišli u jamu, učestvovaće na protestu u Sarajevu

Radio Brčko