RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Najkritičnije na nasipu u Vučilovcu

Više od 150 pripadnika Civilne zaštite, Crvenog krsta te volontera i osoba sa Zavoda za zapošljavanje Brčko, tokom noći koja je iza nas, bilo je maksimalno aktivno kako bi, što je više moguće, zaštitilo ugrožena područija, od nadiranja novog vodenog talasa.

Najkritičlnije stanje i dalje je na savskom nasipu Vučilovac gdje je kontinuirano radilo tridesetak ljudi uz pomoć neophodne mehanizacije nastojeći da vrećama sa pjeskom zaštite nasip, što je tokom noći uspješno činjeno, rečeno je u Štabu za odbranu od poplava Brčko distrikta.

-Više od 8.000 vreća sa pjeskom tokom minule noći distribuirano je na različite kritične tačke na područiju Distrikta. Vodostaj Save mjeren u šest sati jutros, u Slavnonskom Šamcu, gdje je mjerna tačka za Brčko, je 893 cantimetra, i ova činjenica dovodi do toga da upkos nadljudskim naporima, stanje na nasipu u Vučilovcu je veoma ozbiljno jer dolazi do laganog cijeđenja vode kroz nasip», rekao je član Štaba za odbranu od poplava Vedad Pazarčević

170514 Sava 1Na lokalitet Vučilovca jutros je krenula nova grupa od 30-tak volontera i članova Civilne zaštite, kako bi što uspješnije zaštitile nasip u Vučilovcu od velikih količina vode, odnosno «tamponirali ga» na kritičnim mjestima.

-Velike količine padavina, te nabujali potoci prouzrokovali su presjecanje putne komunikacije Krepšić-Gorice, koja je pred jutro zatvorena za sav promet motornih vozila jer se kolovoznom trakom više nisu mogli kretati ni džipovi.

Glavni most za kretanje vozila na ušću Brke u Savu u samom središtuu Brčkog, u potpunosti je jutros zatvoren za saobraćaj ali i kretanje pješaka. Voda je preplavina i «Ženski most», tako da se do jutros za ulazak u samu jezgru Brčkog morao koristiti zaobilazni put kroz naselje Rijeke.

Izlijevanjem Brke u samom središtu grada, tokom noći bili su ugroženi objekti banke i Islahijata i Savske džamije, pa su brojni volonteri pokušavali zečijim nasipima,  koliko-toliko, zaštititi ove objekte. Inače stanje sa putnim komunikacijama je takvo da se voda polako povlači sa gotovo svih u južnom dijelu Distrikta, dok je u ovom sjevernom, vodostaj Save u konstantnom porastu.

 

 

 

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.