RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Најмање пола милиона марака за уништавање минских поља

Представници организација за противминско дјеловање из БиХ, Србије и Хрватске и надлежних одјељења у брчанској Влади су завршили снимање терена под минско-експлозивним средствима и већ данас се очекују прелиминарни подаци о стању са минским пољима након поплава у Дистрикту.

Ово је, током ванредног засиједања чланова извршне власти, рекао Урош Војновић, шеф Одјељења за јавну сигурност у брчанској Влади, који процјењује да ће се, због помијерања минских поља усљед плављења земљишта, радити о минимално 300. 000 квадратних метара ризичних површина.

Санирање ових површина би, истакао је Војновић, према прелиминарним процјенама коштало најмање 500.000 конвертибилних марака.

„Међутим, тек када се повуче вода са свих простора знаћемо право стање са минским пољима, а новац за санирање ризичних површина ћемо покушати, заједно са организацијама за противминско дјеловање као што је “БХ МАК”, обезбиједити путем ИПА-а фондова“, закључио је Војновић.

Иначе, вода на поплављеним подручјима у Брчко дистрикту се споро и недовољно повлачи па се, у складу са тим, и проводе активности на рјешавању кључних питања у вези са тренутном ситуацијом.

Приоритетни задаци су да се, у најкраћем могућем року, уклоне штетне посљедице настале усљед поплава у Вучиловцу као и читавом потопљеном избјегличком насељу и једном дијелу домаћинстава у Доњем Крепшићу.

Према Војновићевим ријечима, такође се почело са пројектовањем активности за привремену санацију стамбених објеката угрожених клизиштем односно за санацију земљишта на тим подручјима у циљу спречавања даљег кретања тла.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.