Brčko

Najteža situacija od početka pandemije: Na bolničkom liječenju od kovida 130 Brčaka

U kovid odjeljenjima brčanske Bolnice trenutno se na liječenju nalazi 130 pacijenata što je znatno više od projektovanih kapaciteta ove zdravstene ustanove. U bolnici ističu da su angažovali sve raspoložive ljudske i tehničke resurse, te ukoliko trenutne epidemiološke mjere ne pokažu rezultate treba razmišljati o uvođenju dodatnih mjera.

„Ovo je najteži period od početka pandemije na prostoru Brčko distrikta i stoga apelujemo na sve građane da budu maksimalno odgovorni i da se pridržavaju epidemioloških mjera jer zdravstveni radnici krajnjim naporima uspijevaju da pruže medicinsku pomoć svim pacijentima čiji se broj drastično povećava“, istakao je dr. Dušan Stokić, direktor Bolnice u Brčkom.

Broj oboljelih koji posljednjih nekoliko dana trebaju hospitalizaciju odnosno bolničko liječenje je znatno veći nego li su to projektovani kapaciteti kovid odjeljenja u brčanskoj bolnici.

“Naši bolnički kapaciteti za liječenje kovid bolesnika su oko stotinu pacijenata, a jučer smo na liječenju imali 145 bolesnika dok je danas taj broj 130. Mi na dnevnoj bazi rješavamo prostorne kapacitete prilagođavajući se dnevnom prilivu težih bolesnika, a zbog toga smo morali povući i sve doktore koji su se nalazili na specijalizacijama i angažovati ih na liječenju ovih pacijenata”, naglasio je dr. Stokić

S obzirom da se broj pozitivnih na korona virus u Distriktu iz dana u dan povećava, ali i veliki broj hospitalizovanih pacijenata, rukovodstvo bolnice je predložilo Kriznom štabu u zdravstvu da se kao jedna od mjera uvede i zaključavanje tj. lokdaun na određeno vrijeme.

Direktor brčanske Bolnice je još jednom apelovao na stanovnike Distrikta da nose maske, drže distancu i paze na higijenu ruku kako bi spriječili dalje prenošenje virusa, dok će zdravstveni radnici učiniti sve da pomognu svima onima koji zatraže ljekarsku pomoć.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button