RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Nakon javnih institucija, kontrola pušenja na javnim mjestima i u privatnom sektoru

Brčanski Inspektorat je u prošli ponedeljak, 11.02.2019. godine, krenuo u pojačanu kontrolu provjere provođenja Zakona o zabrani pušenja i drugih oblika upotrebe duhana i duhanskih proizvoda na javnim mjestima u Distriktu.

Vršitelj dužnosti glavnog inspektora Franjo Stjepanović izjavio je da kontrolu najprije ide u vladinim institucijama, nakon koji će uslijediti privatni sektor. Proces provjere ide nešto sporije jer za područje cijelog Distrikta rade samo dva inspektora, koji vrše nazor nad provođenjem ovog zakona.

S obzirom da se u mnogim lokalima Brčko distrikta i dalje ne poštuje Zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima, te da su fizičke barijere dodatni problem, koji se mora riješiti, Stjepanović kaže da još uvijek neće biti represivnih mjera, ali da se zakon mora poštovati.

Podsjetimo Zakon o zabrani pušenja i drugih oblika upotrebe duhana i duhanskih proizvoda na javnim mjestima u Brčko distriktu donesen je koncem 2017. godine, s tim  da je zbog tehničke adaptacije vlasnicima ugostiteljskih objekata ostavljen rok, do ljeta 2018. godine, za fizičku prilagodbu objekata.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Nanosi blata na prometnicama opasnost za vozače

Gorana Antić

Брчко: Грађевинска инспекција извршила 190 контрола објеката у изградњи

Дражен Ристић