RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Nakon sinoćnjeg rebalansa, budžet Distrikta za tekuću godinu iznosi 282 miliona maraka

Brčanska parlamentarna većina je uspjela usaglasiti i treći ovogodišnji rebalans budžeta Distrikta koji je bez rasprave prihvaćen na sinoćnjoj vanrednoj sjednici Parlamenta.

Ovaj rebalans rezultat je, prije svega, promjene priliva sredstava jer su prihodi u odnosu na plan, umanjeni za oko pet miliona maraka.

gradonačelnik Siniša Milić

„Radi se, prije svega, o padu prihoda po osnovu indirektnih poreza, negdje oko dva miliona maraka, kao i ukupnom padu opštih prihoda. Ovim rebalansom smo, s druge strane, uvećali ukupan budžet, s obzirom da smo izvršili prenos sredstava kapitalnog budžeta iz 2018. i 2019. godine, u iznosu oko 12 miliona maraka, tako da ukupan budžet za 2020 godinu, ovako rebalansiran, iznosi 282 miliona maraka“, rekao je gradonačelnik, Siniša Milić.

Jako je značajno da su, ovim rebalansom, osigurana sredstva za podsticaje u privredi oko 1,5 miliona maraka, te, oko 2 miliona za podsticanje poljoprivredne proizvodnje, a vraćeno je, u obje ove  oblasti i po 500.000 maraka za projekte samozapošljavanja.

predsjednik Skupštine Esed Kadrić

„Veoma je vrijedno da smo rebalansom izdvojili i 1.522.000 maraka kapitalnog granta JP „Komunalnom Brčko“ za postavljanje novih vodova i trafo-stanica, a u cilju boljeg snadbijevanja električnom energijom svih stanovnika Distrikta. Pored toga, obezbijeđen je i direktan transfer, sa Odjeljenja za zdravstvo, oko 4.500.000 maraka, na račun Javne zdravstvene ustanove Brčko, kako bi brže i kvalitetnije bile obavljane javne nabavke, prije svega, sofisticirane opreme za bolje funkcionisanje ove oblasti. Rečeno podrazumjeva i izdvajanje potrebnih novčanih sredstava za jačanje, u svakom smislu, i Pododjeljenja za javno zdravstvo brčanske Vlade“, rekao je predsjednik Skupštine Distrikta Esed Kadrić.

Skupština je, sinoćnjim rebalansom, izdvojila i 500.000 maraka za takozvane projekte „utopljavanja javnih objekata“, čime su stvoreni preduslovi za apliciranje Distrikta za sredstva međunarodnih organizacija kad je riječ o energetskoj efikasnosti.

Inače, najavljeno je i novo, četvrto rebalansiranje budžeta Distrikta, i to značajno naniže, zbog očekivanog umanjenja prihoda, a koje bi trebalo da uslijedi na sjednici brčanskog Parlamenta, već krajem narednog mjeseca.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Skupština Distrikta u cjelodnevnom zasjedanju

Admir Kadrić

Brčko: Vlada odobrila odluku o visini stope poreza na nekretnine

Suvad Alagić

Započela posljednja sjednica brčanskog Parlamenta, prije godišnjih odmora

Admir Kadrić