RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Nakon zatvaranja košnica zbog tretiranja komaraca u Brčko distriktu ,visoke temperature bile fatalne za pčele,

Nakon zatvaranja pčela radi tretiranja komaraca u distriktu Brčko, a usljed visokih temperatura veliki dio pčela se ugušio .

„One koje su se našle u dometu tretiranja bile su zatvorene, i na žalost sve su se ugušile“, kazao nam je Miroslav Budiša pčelar udruge pčelara „Matica“ Brčko.

Njegovih je negdje oko 50   društava uništeno, dok se ispostavilo da je dio društava koje nije bio   zatvoren , preživio tretiranje .

Za sada još nema konačene   informacije koliko je uništenih društava, kod ostalih pčelara , ali se do sada javilo njih   16 članova gdje im je nastala šteta na pčelinjacima od 30 do 100 %.

Danas je s pčelarima u Vladi distrikta održana sastanak , gdje im je kazano kako će se formirati povjerenstvo ,dok su pčelari upućeni da predaju pojedinačno zahtjeve za nadoknadu šteta.

Budiša navodi i da su preživjele pčele doživjele svojevrsn šok, i da se još ne zna sta će se dalje događati,ali je sigurno da su praktično ostali bez pčela i ovogodišnje proizvodnje.

Moramo kupovati nove rojeve za iduću godinu , istakao je još Miroslav Budiša.

Dževdet Šahović šef Odjela za poljoprivredu u Vladi distrikta Brčko je kazao da on što je prije moguće , još danas ili eventualno sutra obići sve pčelare kod kojih je došlo do uginuća pčela.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!