RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Naredne sedmice počinje isplata socijalnih prinadležnosti u Brčko distriktu BiH

Danas su započele aktivnosti vezane za donošenje nacrta odluke o isplati prava iz socijalne zaštite za korisnike s područja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Isplate će započeti početkom naredne sedmice, a za ove namjene obezbjeđeno je preko 850.000 KM.

Tokom naredne sedmice za protekli mjesec juni započinje isplata redovnih socijalnih prinadležnosti za 5.324 korisnika u Brčko distriktu BiH u Pododjelu za socijalnu zaštitu, Odjel za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH.

Šefica Pododjela Nataša Stevanović navela je da je za ove namjene iz budžeta Brčko distrikta obezbijeđeno preko 850.000 KM. Ona je naznačila da pravo na finansijsku pomoć ostvaruju sljedeće kategorije lica koja imaju zakonski osnov za ovu vrstu socijalne pomoći: pravo na stalnu osnovnu novčanu pomoć, dodatak za njegu i pomoć drugog lica, personalnu asistenciju i hraniteljstvo nad maloljetnim i punoljetnim licima.

Nataša Stevanović

Stevanović je pojasnila da se za isplatu junske prinadležnosti u Brčko distriktu nalazi 810 korisnika stalne osnovne novčane pomoći i za njih je obezbijeđeno preko 196.000 KM. Za 3.553 korisnika dodatka za njegu i pomoć drugog lica obezbijeđeno je oko 550.000 KM, za 931 korisnika usluga personalne asistencije obezbijeđeno je blizu 98.000 KM i za 30 hranitelja u naknadi se isplaćuje 7.500 KM.

Ova vrsta aktivnosti u Pododjelu za socijalnu zaštitu sprovodi se svakog mjeseca za prethodni mjesec i počinje pred kraj mjeseca za koji se prinadležnosti isplaćuje. Za očekivati je da sa sama isplata obavi u idućoj sedmici, odnosno do 12. jula.

“Isplata pomenutih socijalnih prinadležnosti za građane Brčko distrikta BiH vrši se putem uplaćivanja sredstava na tekuće račune korisnika ovih usluga”, još je kazala Stevanović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.