RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoStranačke aktivnosti

“Narod i Pravda” Brčko: Saopštenje za javnost o inicijativi za formiranje robnih rezervi

“Narod i Pravda” u uslovima sve složenije ekonomske situacije praćene enormnom inflacijom pogotovo kada je riječ o rastu cijena energenata i osnovnih životnih namirnica, a što dobiva još složeniju i ozbiljniju dimenziju nakon pokretanja ratnih operacija u Ukrajni pa je evidentno da će doprinijeti još više rastu cijena kako nestašici hrane tako i energenata, lijekova i sredstava potrebnih za predstojeću sjetvu opredijelili smo se da se obratimo NADLEŽNIM INSTITUCIJAMA Brčko distrikta BiH i JAVNOSTI sa INICIJATIVOM za formiranje robnih rezervi Brčko distrikta BiH, koja uvjereni smo ne trpi bilo kakvo oklijevanje i odlaganje.Slične inicijative već su pokrenute u susjednim zemljama a najava je da će biti pokrenute i u entitetima i pojedinim kantonima u BiH. Našu inicijativu temeljimo na podacima:

UPRAVE ZA INDIREKTNO OPOREZIVANJE BiH za prethodnu 2021. godinu gdje je po osnovu PDV-a Brčko distriktu BiH raspoređeno znatno više sredstava u odnosu na plan za prethodnu godinu, te objektivno najmanje 25.000.000.00 KM po završnom računu za prethodnu godinu Budžet Brčko distikta će imati veoma brzo na raspolaganju.

Kako su ova sredstva uglavnom obezbijeđena enormnim povećanjem cijena energenata i osnovnih prehrambenih proizvoda, dakle prikupljena od građana koji već trpe posljedice rasta inflacije neophodno je bez odlaganja pristupiti realizovanju ove inicijative. Uvjereni smo da bi se na taj način značajan dio sredstava koji su prikupljeni naročito po osnovu PDV-a trebao vratiti građanima i to veoma brzo a jedan od načina je formiranje ROBNIH REZERVI Brčko distrikta BiH koji bi umnogome olakšali eventualne nadolazeće krize, nova poskupljenja prije svega prehrambenih artikala i energenata te olakšale svakodnevni život građana Brčk distrikta BiH .

Od INSTITUCIJA Brčko distrikta BiH očekujemo hitnu reakciju tim prije što ukazujemo na okolnost da postoje raspoloživa sredstva u Budžetu Brčko distrikta BiH, kojim bi bar donekle ublažili negativne posljedice sve izraženije inflacije i realno očekivanih poremećaja na globalnom tržištu energenata, osnovnih životnih namirnica i drugih potreba kojima će očigledno biti izloženi i svi građani Brčko distrikta BiH.

[highlight color=”red”]Napomena: „Radio Brčko“ se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljaoci.[/highlight]

Related posts

Манипулација омладином – СДА и СНСД привидно препуцавање и скретање пажње са реалних проблема

Radio Brčko

Brčko: HDZ 1990 podržava Tužiteljstvo i Policiju u borbi protiv kriminala i korupcije

Radio Brčko

Saopštenje za javnost OO SNSD-a Brčko

Mirsad Arnautović