RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Supervizor Scanlan: Efikasnost i standardi u oblasti energetike i državne službe u Brčkom nisu stvar izbora

Brčko se kreće u pravcu održive, pouzdane i čiste energije. Do kraja marta, Vlada će uputiti Skupštini na usvajanje zakone o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije, izjavio je danas prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt Michael Scanlan.

Ovim će se privući investicije u području energetike, što će ne samo promovirati lokalno proizvedenu čistu energiju nego će stvoriti i nova radna mjesta u privatnom sektoru.

Ovu aktivnost prati i utopljavanje javnih objekata u okviru inicijative UNDP-a. Već su utopljene tri javne zdravstvene ustanove, a još četiri objekta će biti završena ove godine.

Rezultat ovih aktivnosti su nove fasade na javnim objektima, tople zdravstvene ustanove, uredi i škole, a i više novca u budžetu Distrikta zbog smanjenih računa za utrošak energije kako bi se osiguralo da se utople svi javni objekti i da više sredstava ostane za kapitalne projekte.

Što se tiče standarda, nažalost, broj ugovora o djelu i dalje raste, što je praksa koju koriste sve stranke bez obzira da li su sada u većini ili su bile u prošlosti. Ovim se podcrtava potreba da se ovog proljeća usvoji novi zakon o državnoj službi. Posao u upravi, bez obzira da li je na određeno ili neodređeno vrijeme, nije sredstvo pomoću kojeg stranke dobijaju glasove. Državna služba postoji da se građanima i privrednim subjektima u Distriktu osiguraju kvalitetne usluge, uključujući i e-usluge, čije uvođenje se tvrdoglavo izbjegava, podvukao je supervizor.

Javna sredstva su tu da koriste javnosti, a ne političkim strankama ili pojedincima. Ovog ljeta, Ured za borbu protiv korupcije Brčko Distrikta će početi sa uvidom u profesionalne dosjee svih uposlenika u javnoj upravi kako bi se provjerilo da li su ispunjavali potrebne uslove kada su primani u službu.

Supervizor je o ovim pitanjima razgovarao na sastancima sa čelnicima Vlade i Skupštine Distrikta, te šefovima odjela u Vladi Distrikta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Supervizor i FBI-pomoćnik pravnog atašea u Ambasadi SAD-a u posjeti šefu Policije

Radio Brčko

Brčko: Skenlan pozdravio diskusiju o moratoriju na nova zapošljavanja u javnom sektoru

Radio Brčko

Супервизор за Брчко снажно подржао активности Полиције

Radio Brčko