RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Neće biti nadoknade nastave

Na području Brčko distrikta BiH danas je započela nastava u svim školama, izuzev u školi u Krepšiću, za čije učenike je ova školska godina završena, izjavio je Momčilo Poljić, šef Odjela za obrazovanje u Vladu Brčko distrikta BiH.

„Značajan broj djece, kao i u redovnim uslovima, danas je došao u školu, dok vrlo mali broj djece nije došao na nastavu. Za djecu iz Grbavice koji se nalaze u Brčkom regulisan je i prevoz, posebna linija koja do sada nije funkcionisala. Škole su sve spremne za nastavu, dezinfikovane, izuzeve škole u Krepšiću koja neće više raditi“, istakao je Poljić.

Prema njegovim riječima, za ostale učenike neće biti nadoknade nastave, već će se ove i naredne sedmice  školska godina privesti kraju sa ukupno oko 95 posto izvedene nastave.

Stav vlade je liberalan što se tiče održavanja ekskurzija u prirodi, kazao je Poljić, i na školskim odborima, roditeljima i učenicima je da procjene da li je bezbjedno da idu sad na ekskurzije ili da ih odlože za jesen.

Također je rekao da se mogu održati i maturske večeri, i da je to istzoodluka  školskih odbora, roditelja i maturanata.

Poljić je istakao da će se danas naći i rješenje, odnosno drugi prostor za studente sarajevskog univerziteta, kako bi nastavu priveli kraju.

Što se tiče pitke vode u školama, Poljić je naglasio, da će u onim školama gdje nema bakteriološko-hemijsko ispravne vode, biti organizovana dostava flaširane vode.

„ U svim školama danas će  učenici biti upozoreni da ne smiju piti vodu, da se ne udaljavaju od škola gdje su bila plavna područja, jer sada je najvažnije da se spriječi epidemija“, dodao je Poljić.

Nastava u Gimnaziji, po njegovim riječima, će se odvijati normalno.

„Objekti Gimnazije su ispražnjeni i dezinfikovani, a sportska dvorana je fizički odvojena tako da učenici neće imati kontakt sa osobama koje su zbrinute u ovoj prostoriji“, kazao je Poljić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.