RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Нема оправдања за непостојање Општег колективног уговора у Брчком

Шевал Суљкановић, предсједник Управног одбора Удружења послодаваца Брчко дистрикта БиХ  изјавио је данас да се рад Економско-социјалног савјета Брчко дистрикта чији је члан, може упоредити са радом Владе и Скупштине Брчко дистрикта који стално одгађају и пролонгирају своје обавезе по том , али и осталим бројним питањима.

«То су отприлике и разлози што економско социјални савјет није  формулисао текст, а камоли усвојио Општи колективни уговор у Брчком» истакао је Суљкановић.

Он је истакао да се сједнице економско –социјалног савјета одржавају веома ријетко и да се на њима још рјеђе  расправља о прописма који би побољшали услове бизниса.

«Када нешто и усвојимo то се на парламентарној већини обезврједи тако да се ту предложи много гори пропис од важећег» указао је Суљкановић.

Он је указао и на Меморандум који су прије три године потпислаи представници Владе и Скупштине Брчко дистрикта, као и послодавци и Синдикат.

«Иако је давао наде да ће се нешто промијенити, Меморандум је по мом мишљењу остао мртво слово на папиру.Због тога ћемо заједно са Синдикатом средином или крајем септембра позвати политичке актере у Брчком да поново разговарамо о Меморандуму. Они који буду сматрали да ће бити актери власти потписаће мало измјењени Меморандум. Његово прихватање значиће да су спремни да креирају и прихвате Општи колективни уговор»нагласио је Суљкановић.

Илија Калајџић, генерални секретар Савеза синдиката Брчко дистрикта сматра да је један од разлога што Брчко дистрикт нема Општег колективног уговра непостојање тачне адресе у Влади дистрикта са којом би се разговарало на ову тему.

ilija kalajdzic

« Брчко је једина заједница у окружењу која нема одјељење за рад. Због тога нема ни активности  на новом Закону о раду. Што се тиче Општег колективног уговора, Синдикат је партнерима доставио писани приједлог овог акта, али је он на чекању. Ми смо доставили 16 тачака шта треба да се уради па да се поправи нови Закон о раду. Ми у Брчком заиста имамо простора да поправимо Закон о раду јер је ОХР наметнуо катастрофалан текст Закона у коме радници скоро да и немају никаква права»прецизирао је Калајџић.

Он је одбацио било какву кривицу Синдиката за непостојање Општег колективног уговра у Брчком.

По његовом мишљењу до краја мандата ове Владе Општи колективни уговор неће бити усвојен, иако је Синдикат доставио текст тог документа.

«Општи колективни уговор би уредио односе између рада и капитала што би било добро за здрава предузећа, успјешне послодавце, за добре раднике, за инспекторат, за Владу» рекао је Калајџић.

Због заузетости усљед рада на приједлогу буџета дистрикта Брчко нисмо добили  став представника Владе дистрикта у вези са непостојањем Општег колективног уговора у Брчком.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.