RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Челници СДС-а у извршној и законодавној власти указали на коруптивне радње у дистрикту

Челници Српске демократске странке (СДС) у извршној и законодавној власти дистрикта указали су, на данашњој конференцији за новинаре, на коруптивне радње идентификоване, првенствено, у уговорима које су, претходних година, за одређене пројекте потписивале особе са разних позиција у брчанској власти.

Као примјер таквог облика корупције су навели 14 капиталних пројеката у области путоградње чија је вриједност уговорених послова од око 1, 7 милиона марака, а штета у буџету, по основу утврђеног низа неправилности, око 400. 000 марака.

Милан Пурић, посланик СДС-а у Скупштини дистрикта и члан скупштинске Комисије за борбу против корупције каже да су жаришта корупције идентификована у штетним уговорима у систему јавних набавки, пословима надзорних органа, затим у области давања подстицаја у пољопривреди и привреди, измирења штета приликом елементарних непогода и другим.

„Технике су разне, али се све одвија ваниституционално што значи да одређене особе на позицијама у власти са понуђачима или извођачима радова, кршењем законских прописа, договоре нереалне новчане износе и склопе пројектне уговоре који се касније испоставе фиктивним. Након тога се, разним другим противзаконитим поступцима односно „затварањем очију“ направи финансијски профит који се дијели између различитих актера таквих коруптивних радњи“, став је посланика Пурића.

Он је рекао да ће ова парламентарна странка истрајати у захтјевима да се Правобранилаштво почне бавити регресним тужбама и намиривањем штета од носилаца власти, службеника и других особа које су, на подручју дистрикта, учествовали у корупцији.

Пурић је изразио жаљење због чињенице да предстваници СДС-а у законодавној власти немају могућност да утичу на озбиљност у раду Тужилаштва Брчко дистрикта јер им то није у надлежности.

Говорећи о 14 пројеката из области путоградње у којима је утврђено низ неправилности, Свјетлана Чивчић, шефица Одјељења за јавне послове у брчанској Влади и члан брчанског СДС-а је рекла да је рачунска контрола уговорених, пројектованих и плаћених радова, указала на многе проблеме у раду Пододјељења за путеве у Влади Брчко дистрикта.

„Извјештај о овим пројектима је прослијеђен Тужилаштву дистрикта и они ће утврдити да ли има основа да покрену тужбе и против кога. Такође је исти извјештај достављен свим запосленима на које се односи и након његове анализе, а у складу са Законом о државној служби, Одјељење за јавне послове ће процијенити да ли има основа да се покрену дисциплински поступци због повреде службене дужности“, појаснила је Чивчићева.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.