RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Neophodna politička volja na putu ka Evropskoj uniji

Poslanicima u Skupštini Brčko distrikta BiH i predstavnicima nezavisnih institucija, predstavnici delegacije EU u BiH, prezentovali su rezultate analize stanja u okviru projekta „Podrška Brčko distriktu BiH u procesu integracije u EU“.

Malinka Ristovski Jordanova, rukovodilac ovog projekta, kazala je da je projekat specifično izrađen za Distrikt, s ciljem da mu pomogne u određivanju prioriteta aproksimacije, kao i programiranja i sprovođenja IPA sredstava, i uopće koordinacije u EU poslovima.

“Sada smo u fazi kada smo došli do ocjene stanje u kojoj smo snimili koje su nadležnosti Brčko distrikta, gdje on posebno može raditi na procesima aproksimacije. Tu se vidi da Distrikt ima značajne nadležnosti u životnoj sredini, socijalnoj politici, transportnoj politici. Isto tako ima i nadležnosti što se tiče sprovođenja propisa sa državnog nivoa u oblasti poljoprivrede i bezbjednosti hrane koje su veoma važne za prioritete razvoja Brčko distrikta. Zato je potrebno što prije da politički činioci opredijele prioritete iznad prioriteta, u ovim oblastima bitnim za razvoj Distrikta”, istakla je Ristovski Jordanova.

Prema njenim riječima, što se tiče prioriteta opredjeljivanja i prioriteta zakonodavstva, ali i korišćenja EU programa, efikasnost i politička volja se moraju spojiti.

Predsjednik komisije za Evropske integraciji brčanskog Parlamenta Srđan Blažić, kazao je da je trenutni presjek napravljen u 33 poglavlja, koje su to institucije zadužene u Brčko distriktu i šta je potrebno uraditi kako bi se uskladilo zakonodavstvo sa EU.

„Potrebna je politička volja da se usaglasi šta je to u ovom trenutku najvažnije za Brčko distrikt, da se na tome počne raditi. Najkomplikovanije su oblasti zaštita životne sredine i zaštita potrošača, upravo najosjetljivije oblasti u kojima Distrikt ima veliki broj nadležnosti, i u kojima ima mogućnosti da radi na usklađivanju zakonodavstva sa EU“, dodao je Blažić.

Blažić je istakao da je Distriktu, što se tiče raspoloživih sredstava za ove poslove, potrebno još stručnjaka koji će raditi na tim projektima, ali da se nada da će se iznaći i vremena i prostora i sredstava, da se upravo radi na tome, kako bi se konačno krenulo putem prema Evropskoj uniji.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.