RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Noćas nije bilo evakuacije stanovnika u prihvatni centar

U prihvatnom centru, koji je Vlada Brčko distrikta BiH u saradnji sa Crvenim krstom, organizovala jučer u Omladinskom centru ukoliko bude bilo potrebno evakuisati stanovnike iz kuća radi poplava, noćas niko nije prenoćio jer nije bilo evakuacija.

Ovo je potvrdila Anica Radić Savić, šef Pododjela za podršku mjesnim zajednicama i nevladinim organizacijama, koja je istakla da je u prihvatnom centru bilo spremno oko 30 ležajeva, odvojenih za muškarce i žene.

„Ležajevi su još tu i prihvatni centar biće dostupan građanima sve do momenta dok Vlada ne ocjeni da više nema potrebe za tim“, kazala je Radić Savić.

Denis Šehanović, sekretar brčanskog Crvenog krsta, kazao je da je u večernjim satima započeta distribucija hrane u Brku, odnosno dnevnih obroka, te da je jedna ekipa danas već otišla za Vukšić gdje će podjeliti oko 70 paketa hrane i pitku vodu.

„To nisu klasični paketi koje Crveni krst inače dijeli već dnevni obroci koji sadrže osnovne namirnice, mlijeko, hljeb i određene konzerve, namjenjeni ljudima u mjestima koja su odsječena vodom i gdje ljudi ne mogu izaći iz svojih kuća. Sa tim ide i pitka voda dok Odjel za javnu sigurnost ne angažuje cisterne sa vodom, jer je Odjel za zdravstvo sugerirao građanima da zbog poplava ne koriste vodu iz svojih bunara“, precizirao je Šehanović.

Prema njegovim riječima, danas će vjerovatno biti više poziva za pomoć.

„ Skrenuo bih pažnju ljudima da ne rizikuju svoje živote, te da za bilo kakvu pomoć pozovu brojeve 121 i 123, bilo da se radi o evakuaciji, potrebi za dostavom hrane i vode, ili potrebi za pružanje medicinske pomoći.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.