RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Обданиште “Наша дјеца” прати педагошке стандарде одгоја и образовања малишана

Обданиште и забавиште „Наша Дјеца“ у Брчком, које располаже са четири објекта у коjима је смјештено 420 дјеце у 18 одгојно образовних група, опремљено је по свим педагошким стандардима и нормативима за рад једне предшколске установе, каже Мара Маткић, шеф Пододјељења за предшколско и основно образовање.

Мара Маткић

Према њеним ријечима, дидактичка средства и играчке се континуирано набављају јер је то нека врста потрошног материјала коју дјеца свакодневно користе. Ове године завршена је обнова итисона у свим објектима, а по потреби се обнавља и намјештај. У току је реконструкција пјешчаника у двориштима који ће од сада бити наткривени.

Када је ријеч о кухињи, храна за дјецу се припрема у једном бјекту и дистрибуира у све објекте, исте је и са вешерајем, а посебно се посвећује пажња хигијени.

„До сада нисмо никада имали, од стране инспекције или било кога, пријаву на неуредност и нехигјену, и заиста када се уђе у вртић види се да је то на врло високом нивоу“, каже Маткић.

Радници који раде у вртићу имају санитарни преглед сваких шест мјесеци, што је чешће од оних који раде у школама, како би се избјегла  могућност било какве нежељене ситуације.

Мара Маткић на крају  наглашава да вртићи  нису само мјесто чувања дјеце, него образовно одгојне установе гдје дјеца стичу одређена знања и навике. Намјена дјечјег вртића је одгој, брига и чување дјеце до  школе.Циљ је , каже она, припремити дијете за основну школу, научити га комуницирати, склапати пријатељства и припремити га за даљњи живот. У њима се остварују редовни  програми његе, одгоја, образовања, здравствене заштите, прехране и социјалне заштите дјеце ране и предшколске доби који су прилагођени развојним потребама дјеце те њиховим могућностима и способностима.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Počela pripremna nastava za narednu školsku godinu

Mirsad Arnautović

Osnovne škole u Brčko distriktu trenutno pohađa oko šest hiljada učenika

Suvad Alagić

Brčko: U vrtićima nema virusom korona zaražene djece niti odgajatelja

Suvad Alagić