RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Obilježavanje Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti

Više od 180 udruženja iz cijelog svijeta danas obilježava 15. februar Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti, čime se želi podići svijest javnosti i boljeg razumijevanja poteškoća s kojima se susreću djeca oboljela od malignih bolesti.

“U Bosni i Hercegovini tokom jedne godine oboli oko 100 djece od malignih bolesti, dok procenat izlječenja iznosi preko 80 posto, čime pripadamo kategoriji razvijenih zemalja, dok u nerazvijenim zemljama taj procenat iznosi do 50 posto”, rekao je Fikret Kubat, direktor Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“ iz Sarajeva.

U brčanskoj bolnici trenutno je 10 djece oboljele od malignih oboljenja, te u poređenju sa ostalim gradovima u BiH i okruženju taj broj se poklapa sa kretanjima u regionu.

“Brčko distrikt ima dobru saradnju sa kliničkim centrima u BiH i regionu, te kada se postavi sumnja ili dokaže malignitet, djeca se šalju odmah u najbliži klinički centar, to su pretežno Tuzla ili Beograd”, rekao je dr. Samir Mujkić šef Odjeljena pedijatrije brčanske bolnice, te dodao da je neophodno poboljšati dosadašnju saradnju sa zdravstvenim institucijama u regionu kako bi ostvarili što bolji uslovi za liječenje oboljele djece.

Iz brčanskog udruženja oboljelih od malignih bolesti “Brčansko srce” koje broji preko 100 članova pozivaju roditelje da svoju djecu koja boluju od malignih bolesti evidentiraju u udruženje, kako bi im pomogli prilikom liječenja djeteta i pružanja neopohodne podrške.

“Apelujem na roditelje da prijave svoje dijete u udruženje, može biti i anonimna prijava, jer dolaskom u naše udruženje roditelji će dobiti dalje upute oko liječenja djeteta. Najveći problem roditeljima stvara prva dijagnoza, jer roditelji se ne mogu suočiti s činjenicom, a u kordinaciji s roditeljima možemo uveliko olakšati probleme oko administracije i mnogih drugih tehničkih stvari”, dodala je Ferida Halilović, članica udruženja “Brčansko srce”.

Iz sarajevskog udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka“ kažu da planiraju skoriji dolazak u Brčko distrikt kako bi unaprijedili dosadašnju saradnju.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.