RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Obilježen Dan šehida u MZ Brka i godišnjica pogibije komadanta Envera Pamukčića

U Mjesnoj zajednici Brka danas je obilježen Dan šehida ovog naselja i 30-ta godišnjica pogibije Envera Pamukčića, Zlatnog ljiljana i komandanta IV. Bataljona 108/215. Viteške motorizovane brigade Armije Republike BiH.

Brojne delegacije, predstavnici raznih udruženja, političkih partija, bivši suborci i stanovnici Brke i drugih mjesnih zajednica obišli su danas šehidsko mezarje u Brci te položili vijence i cvijeće na spomen obilježje poginulim borcima ovog naselja te na spomenik Zlatnom ljiljanu Enveru Pamukčiću.

U ime jednog od organizatora Dana sjećanja u Brci prisutnima se obratio Huso Ahmetović, predsjednik Udruženja Zlatni ljiljani ističući da se navršilo 30 godina od pogibije komandanta Envera Pamukčića, međutim njegovi suborci i mještani Brke nikad neće zaboraviti sve ono što je on uradio tokom svog života.

Nedžad Mehaković jedan od bivših pripadnika IV. Bataljona iz Brke je podsjetio na na lik i djelo Envera Pamukčića jednog od prvih Zlatnih ljiljana u BIH.

“On je bio jedan od najboljih sinova ne samo Brke nego i Bosne i Hercegovine koji je prije 30 godina položio svoj život za domovinu. Datum njegove pogibije se već godinama obilježava kao Dan šehida Mjesne zajednice Brka i  ja se nadam da će i mlade generacije nastaviti da na ovakav način obilježavaju ove značajne datume prisjećajući se naših heroja”, dodao je Mehaković.

Tokom obilježavanja ovog značajnog datuma u Brci još jednom je istaknuta važnost njegovanja kulture sjećanja, te da se ovi heroji i doprinos koji su oni dali za slobodu nikad ne smiju zaboraviti.

Suorganizatori današnjeg Dana sjećanja su MZ Brka i Udruženja nosilaca najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljani” Brčko distrikt BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.